niedziela, 22 września 2013

Chlebek bananowy Sophie Dahl

 Ciasto bananowe
Poranki są coraz bardziej pochmurne, zbyt mało w nich słońca a zbyt dużo chłodu, żeby ochoczo wynurzyć się spod kołdry. Dlatego sniadania powinny być coraz słodsze i bardziej sycące. Chlebek bananowy Sophie Dahl pomoże rozbudzić największego śpiocha i osłodzi najbardziej pochmurny poranek. Wystarczy mu dla towarzystwa masło i kubek parującej kawy lub herbaty. Będziecie oczarowani :) :) wypróbujcie ten przepis bo jest on bardzo uniwersalny, sprawdza się tez podany jako ciasto bananowe do popołudniowej kawy.

Składniki:
  • 75 g miękkiego masła plus trochę do wysmarowania formy
  • 4 dojrzałe banany
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół lub 160°C z termoobiegiem.

Smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną keksowkę o długości 20 cm.

Banany myjemy, oobieramy ze skórki, kroimy w plastry i rozgniatamy blenderem. W drugim naczyniu miksujemy jajo.

Do rozgniecionych bananów dodajemy  cukier, jajo i aromat waniliowy. Miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli i sodę i ponownie miksujemy. 

Na koniec do masy dosypujemy stopniowo makę i miksujemy do połączenia składników.

Gotowe ciasto wlewamy do formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.

Następnie wyjmujemy i czekamy do ostygnięcia.

A potem zajadamy ze smakiem z odrobiną masła na słodkie śniadanie lub z konfiturą jako ciasto na popołudniowy deser :)

Smacznego :) :)
Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).