czwartek, 3 października 2013

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe z polewą czekoladową
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam te jesienne dni, kiedy opatulona wełnianym swetrem łapię na spacerze złociste promienie słońca i wygrzewam się w nich jak kot :) i dziś dzień jest właśnie taki, słoneczny i ciepły jak na październikową porę. Musiałam go uczcić czymś równie złocistym i jesiennym. Padło na ciasto  dyniowe :) które tak jak jesień kryje w sobie wiele niespodzianek, bo wypenione jest zlocistym ananasem, słodkimi rodzynkami i pysznymi orzechami laskowymi. Polecam :) :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 200g startej na tarce surowej dyni 
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki orzechów pokrojonych orzechów laskowych 
  • 1 puszka ananasa
  • 150 ml oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  •  200 g mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki soli
Na polewę:
  • biała czekolada 
  • płatki migdałowe

Przygotowanie:
 
Właczamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 160°C.

Tortownice smarujemy olejem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą.

Ścieramy dynię na tarce o grubych oczkach. Jak zwykle z dynią jest troche zabawy, więc żeby było szybciel, zaangażowałam do "dyniowych" robót męża.

Mieszamy mąkę, proszek, sodę sól, cynamon i cukier waniliowy.

Wyjmujemy z puszki i odsączamy ananasa a następnie kroimi go na drobne kawałki.

Kroimy orzechy laskowe na mniejsze części.

Miksujemy jajka na puszystą pianę i dodajemy stopniowo cukier, a następnie olej. Kiedy składniki płynne się połączą dodajemy do nich startą dynię, ananasa,rodzynki i orzechy. 

Następnie do powstałej masy dodajemy stopniowo skłądniki suche: mąkę, sodę, proszek do pieczenia,cynamon i cukier waniliowy i miksujemy do połaczenia składników.

Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160°C.

Upieczone ciasto dekorujemy według uznania. U nas tym razem wygrała polewa z białej czekolady (rozpuszczamy 100 g białej  czekolady w kąpieli wodnej i polewamy ciasto) i płatki migdałowe.I jest nam z tym slodko :) czego i wam życzę :)

Smacznego :) :)
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).