niedziela, 24 listopada 2013

Chleb na piwie

Chleb pszenny na piwie
Po dłuższej przerwie i błogim lenistwie wracam do gotowania i blogowania stęskniona. Choć nie powiem miło też było pałaszować coś co przygotowały Inne niż moje ręce :) Zaczynam chlebem. Bo nie ma to jak pyszne pieczywo domowej roboty :)

Składniki:
  • 400g mąki typ 450 lub 550
  • 330 mililitrów ciemnego piwa
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego
Przygotowanie:

1. Składniki suche umieścić w misce. Dodać do nich piwo i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Piwo powinno być ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie może być zimne ani gorące bo zabije nasze drożdże i chleb nie wyrośnie.

2. Miskę z tak przygotowanym ciastem szczelnie owijamy folią i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko zagniatamy formując z ciasta kule.
Uformowane ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. W tym czasie nagrzewamy naczynie żaroodporne w piekarniku w temperaturze 220°C

5. Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15 minut bez przykrycia.

6. Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze przez 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce przykryty lnianą ściereczką.

Chleb jest bardzo smaczny, ma w sobie nutę goryczy i świetnie smakuje z samym masłem i jajecznicą :)

Smacznego :)
Chleb pszenny na piwie

Chleb pszenny na piwie
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).