wtorek, 28 stycznia 2014

Zupa krem z marchewki

W zimowe dni nic nie rozgrzewa lepiej niż dobra zupa :) u nas dziś w garnku paruje krem z marchewki. Na takie mroźne dni ta zupa świetnie się sprawdza, bo ma energetyczny kolor - więc dodaje sił by stawić czoła rzeczywistości za oknem a do tego cudownie rozgrzewa zziębnięte ciało :)

Składniki na zupę dla 2 osób:
  • 5 marchewek  (u mnie 2 większe i 3 mniejsze)
  • pół litra bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac bulion warzywny) - można go zastąpić domową kostką rosołową
  • 1 mała cukinia
  • 2 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • opcjonalnie chleb do przygotowania z niego małych grzanek i inne przyprawy: ja lubię słodkawy smak marchewki, dlatego dodaję tylko pieprz, sól i olej, jeśli lubicie ostre zupy, można "dosmaczyć" krem z marchewki jeszcze imbirem, curry lub ewentualnie odrobiną soku z pomarańczy itp.
Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawalki, oddzielając marchewkę i ziemniaki od cukini.

2. Marchewkę i ziemniaki zalewamy bulionem warzywnym (przygootwanym wcześniej z warzyw takich jak: por, seler, pietruszka, ccebula i marchewka) lub zalewamy je wodą i dajemy domową kostkę rosołową (zamrożony bulion warzywny) i gotujemy warzywa do miękkości.

3. Cukinię dusimy na patelni na odrobinie oleju rzepakowego z dodatkiem pieprzu i soli.

4. Gdy cukinia zmięknie, przekładamy ją do garnka z pozostałymi warzywami i jeszcze chwilę gotujemy.

5. Gdy warzywa będą miękkie, całość blendujemy, "dosmaczmy" przyprawami: ja dodałam pieprzu, odrobinę soli i łyżkę oleju rzepakowego i zjadamy ze smakiem :)

Zupa jest pyszna  i świetnie rozgrzewa w mroźne dni :) :)

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).