sobota, 23 sierpnia 2014

Szybkie racuszki pszenno-kukurydziane


Proponuję Wam dziś przepis na szybkie racuszki pszenno - kukurydziane. Zrobiłam je dzisiaj z myślą o szybkim i smacznym deserku dla mojej małej  Iduszki. Egzamin zdały doskonale, bo są mięciutkie, lekkie i beztłuszczowe. Przepis polecam więc wszystkim racuchożercom i zapracowanym Mamom, które szukają jakieś alternatywy dla sklepowych deserów dla swoich pociech.

Składniki (na 1 talerz racuchów, porcja dla 3 osób):
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego lub syropu z agawy
  • 3/4 szklanki napoju ryżowego lub zwykłego mleka
  • 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1/2 jabłka lub banana
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki poza bananem lub jabłkiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.

2. W tym czasie myjemy jabłko lub banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy połowę owocu na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.

3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)

My podaliśmy je z cukrem pudrem, winogronami i konfiturą malinową. Ale z powodzeniem można je zajadać same :).

Smacznego dnia :)


sobota, 16 sierpnia 2014

Szybka babka piaskowa


Miałam ochotę na kawałek lekkiego ciasta do popołudniowej herbaty i w ten oto sposób na naszym stole zjawiła się piękna, dostojna i bardzo puchata babka piaskowa. Baba jest pyszna, nie za słodka i pięknie wyrasta. Polecam ten przepis początkującym :) i życzę im smacznych chwil w towarzystwie udanych wypieków :)

Składniki:

  • 6 jaj od kur z wolnego wybiegu (u nas cudne jaja od kurek Babci Jasi:)!)
  • 3/4 szklanki cukru lub cała szklanka, to zależy jak słodkie wypieki lubicie
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

1. Włączamy piekarnik i ustawiamy grzanie góra - dół temperatura 180°C.

2. Do misy miksera wbijamy jaja i wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej jajecznej masy (około 10 minut)

3. Następnie do tak ubitych jaj dolewamy stopniowo olej ciągle miksując do połączenia składników, czyli około 5 minut.

4. Do składników mokrych partiami wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia (ja łączę w jednym naczyniu mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia a nastepnie przesiewam  stopniowo przez sito do masy) i mieszamy szpatułką lub łyżką, nie używamy już miksera. Bardzo ważne jest dokładne i delikatne wmieszanie mąki.

5. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Ja mam formę silikonową i tylko ją natłuszczam olejem, jesli posiadacie formę aluminiową to koniecznie dobrze ją wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą lub kaszą manną, tak by nie mieć problemu z wyjęciem ciasta.

6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C.) i pieczemy przez około 45 minut.

Gotową babkę, zostawiamy przez chwilę w cieple w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a nastepnie studzimy i wyjmujemy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, ewentualnie polewą czekoladową. :)

Baba jest pyszna, puchata, idealna do popołudniowej herbaty czy kawy. Nawet mojej małej Córeczce smakowała :)

Przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.com

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).