Jestem pewna, że
pokochacie ten przepis. Ciasteczka bakaliowe, które wam proponuje są po
prostu pyszne i robi się je bardzo szybko. Nie trzeba używać miksera ani
nic zagniatać wystarczy miska, łyżka i rondelek do rozpuszczenia masła.
To idealna propozycja dla Mam, które lubią gotować ze swoimi
pociechami. Dzieciaki będą zachwycone lepiąc bakaliowe kulki a potem
zjedzą jeszcze zdrowy deser bez żadnych sztuczności. Przepis pochodzi z
książki Anny Starmach "Pyszne 25" i dokładnie tak jak sugeruje tytuł na
zrobienie ciastek będziecie potrzebować 25 minut a potem już tylko
pyszna uczta :) :)
Składniki na 16 ciasteczek:
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków owsianych
- 50 g rodzynek
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru brązowego
- 110 g masła
- 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
Przygotwanie:
Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko do połączenia żółtka z białkiem.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy,
zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia,
rodzynki i mieszamy.
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na
blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Lub
pozwalamy wykonać to zadanie małym dziecięcym rączkom. Pamiętamy o
zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszke
nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i
czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tużpo upieczeniu są
miekkie. Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość
do tygodnia.
Są pyszne, zdrowe i bardzo pożywne. Pokochacie ten przepis. Smacznego :)