Strony

niedziela, 24 listopada 2013

Chleb na piwie

Chleb pszenny na piwie
Po dłuższej przerwie i błogim lenistwie wracam do gotowania i blogowania stęskniona. Choć nie powiem miło też było pałaszować coś co przygotowały Inne niż moje ręce :) Zaczynam chlebem. Bo nie ma to jak pyszne pieczywo domowej roboty :)

Składniki:
  • 400g mąki typ 450 lub 550
  • 330 mililitrów ciemnego piwa
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru brązowego
Przygotowanie:

1. Składniki suche umieścić w misce. Dodać do nich piwo i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Piwo powinno być ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie może być zimne ani gorące bo zabije nasze drożdże i chleb nie wyrośnie.

2. Miskę z tak przygotowanym ciastem szczelnie owijamy folią i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i krótko zagniatamy formując z ciasta kule.
Uformowane ciasto oprószamy mąką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4. W tym czasie nagrzewamy naczynie żaroodporne w piekarniku w temperaturze 220°C

5. Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15 minut bez przykrycia.

6. Po upieczeniu chleb zostawiamy jeszcze przez 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce przykryty lnianą ściereczką.

Chleb jest bardzo smaczny, ma w sobie nutę goryczy i świetnie smakuje z samym masłem i jajecznicą :)

Smacznego :)
Chleb pszenny na piwie

Chleb pszenny na piwie