Gdy za oknem zaczyna królować złota jesień w naszym domu do łask
wracają pyszne, rozgrzewające zupy. Dziś proponuje Wam sycącą, bardzo
smaczną i prostą w przygotowaniu zupę krem z cebuli. Ja nazywam ją
"kryzysową", bo składniki do jej ugotowania znajdują się zawsze w kazdym
domu, więc można ją zrobić gdy głód ściska a w lodówce pustki.
Wypróbujcie przepis koniecznie, nie pożałujecie :).
Składniki na zupę dla 2-3 osób. (ja przygotowuję ją w małym garnku, bo nasza rodzinka jest mała, jeśli potrzebujecie dużej ilości po prostu podwojcie ilość warzyw):
Składniki na zupę dla 2-3 osób. (ja przygotowuję ją w małym garnku, bo nasza rodzinka jest mała, jeśli potrzebujecie dużej ilości po prostu podwojcie ilość warzyw):
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 naprawdę duża marchewka lub 2 mniejsze
- 1 mała pietruszka
- 3 duże cebule
- olej rzepakowy, przyprawy takie jakie lubicie do smaku plus bagietka i masło do zrobienia grzanek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, marchew obieramy ze skórki i myjemy a następnie kroimy w plastry.
2. Pietruszkę obieramy, myjemy a następnie kroimy na pół, po to by ją łatwo wyjąć z zupy, gdy odda wywarowi swój smak.
3. Cebulę myjemy, obieramy a następnie kroimy w kostkę i podduszamy do miękkości na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, soli i pieprzu.
4. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki, marchew i pietruszkę w lekko osolonej wodzie z odrobiną pieprzu do miękkości.
5. Gdy cebula się udusi, zestawiamy ją z ognia, zostawiająć ją pod przykryciem w oczekiwaniu,aż ugotuje się bulion warzywny.
6. Kiedy warzywa zmiękną i oddadzą wywarowi swój smak, wyjmujemy pietruszkę, dodajemy podduszoną cebulę, mieszamy i blendujemy na krem.
7. Zblendowaną zupę doprawiamy według uznania, ja w wersji codziennej stosuję tylko odrobinę pieprzu ziołowego, kiedy chcę troszkę orientalnego smaku dodaje odrobinę kurkumy i curry. Zupie cebulowej dobrze też robi tymianek :). Wybór przypraw zalezy od Was, ale zupa jest naprawdę pyszna sama w sobie, więc z dodatkami lepiej nie przesadzać by nie "zabić" jej właściwego smaku.
8. Gdy zupa jest gotowa, kroimy bagietkę w plastry, smarujemy je z każdej strony masłem i podsmażamy na patelni przygootowując z nich grzanki.
Zupa cebulowa świetnie rozgrzewa jesienne i zimowe dni i dodaje im koloru swoim złotem, dlatego szczerze Wam ją polecam.
Smacznego :)