Strony

czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto bananowe bez glutenu


Bezglutenowe ciasto bananowe
 
W tym roku przed Bożym Narodzeniem postanowiłam przetestować bezglutenowe wypieki. Okazuje się, że świąteczne wypieki mogą być równie pyszne co zdrowe. Wypróbujcie choćby przepis na to bezglutenowe ciasto bananowe - jest naprawdę pyszne :)

Składniki  na ciasto (torotwnica 23 cm):
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • 1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu - może być nawet mniej bo banany dają słodyczy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub 2 łyżeczki sody - przy użyciu sody dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego
  • 2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżka karobu lub kakao
  • 100 ml. napoju ryżowego opcjonalnie mleka
  • 1 starta na tarce cukinia - jesli nie macie cukini dodajcie jednego banana więcej, ja nie miałam wystarczającej ilości bananów więc eksperymentowałam z cukinią
  • 3 zblendowane banany 

Składniki na polewę:
  • 2 łyżki serka koziego twarożkowego do smarowania
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Składniki łączymy według kolejności w jakiej zostały wymienione:

1.  Miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy.

2. Do jajecznej masy wsypujemy proszek do pieczenia i partiami zmielone migdały, mąkę gryczną i karob ciągle miksując.

3. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gęstą masę, dolewamy 100 mililitrów napoju ryżowego i mieszamy łyżką do połączenia.

4. Na końcu do masy dodajemy odsączoną startą na tarce cukinie i zblendowane banany, mieszamy do połączenia.

5. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.

Gdy ciasto się studzi ucieramy z podanych składników łyżką polewę. Gdy serek, cukier i masło utworzą jednolitą masę schładzamy polewę w lodówce.

Gdy ciasto jest ostudzone smarujemy je polewą, posypujemy migdałami i zajadamy ze smakiem.

Jest naprawdę dobre,  i co więcej zdrowe, mozecie śmiało je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Smacznego :)

Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe