Strony

piątek, 12 lutego 2016

Owsianka dyniowa


Lubicie owsianki? Ja bardzo. Szczególnie gdy za oknem trzaskający mróz :) cudownie rozgrzewają, są bardzo sycące i co dla mnie jako wielbiciela łakoci ważne słodziutkie i smaczne :) koniecznie wypróbujcie przepis :)

Składniki:
  • 10 łyżek płatków osianych górskich
  • 1/2 szklanki wody
  • dynia - hmm ja dałam 400 g. ale tak naprawdę możecie włożyć dynię na tzw. "oko" :)
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki miodu
  • garść żurawiny
  • pół brzoskwini, lub pomarańczy

Przygotowanie:

1. Dynie myjemy, obieramy, kroimy, polewamy odrobiną oliwy i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę w 200 °C. Następnie miksujemy na puree blederem. Ja zazwyczaj robię takie puree przy okazji pieczenia dyni do obiadu, lub robienia zupy :)

2. Płatki owsiane górskie zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody i odstawiamy na chwilę by wchłonęły płyn

3. Następnie płatki zalewamy mlekiem migdałowym lub zwykłym, i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia.

4. Do tak przygotowanych płatków dodajemy miód, cynamon i dyniowe puree i mieszamy do połączenia.

5. Podajemy owsiankę w towarzystwie żurawiny, brzoskwini, lub pomarańczy.

Ta owsianka jest naprawdę pyszna. Słodka, rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Smacznego :)