piątek, 21 listopada 2014

Domowej roboty pesto


Uwielbiam pesto, zarówno w towarzystwie makaronów, kasz jak i jedzone prosto ze słoika z pajdą świeżego chleba. Dlatego bazylia, która cierpliwie rosła w donicach na balkonie nie mogła skończyć inaczej jak w domowej roboty pesto. Wyszło bosko :)

Składniki:
  • Listki z dwóch rosłych krzaczków bazylii (dumna i blada chwalę się, że wyhodowanej od ziarenka przez nas samych - ale możecie użyć też tej kupionej w sklepie)
  • 200 g orzeszków  ziemnych lub włoskich
  • ser grana padano - sypany na tak zwane oko lub jak kto woli do smaku (powiedzmy 3 czubate łyżki)
  • około 6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

1. Bazylię myjemy,

2. Ser grana padano trzemy na tarce,

3. Następnie wszystkie składniki oprócz przypraw (sól, pieprz) umieszczamy w misie i blendujemy na gładką masę. Gdyby masa była za gęsta dodajemy odrobinę oliwy.

Dosmaczamy i jemy z takimi dodatkami jak nam dusza podpowiada. U nas był to pyszny makaron.

Takie pesto można przechowywać do 3 dni w lodówce.

Zróbcie koniecznie, smakuje o niebo lepiej niż to kupione w sklepie :)

Smacznego.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).