Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą podano :) :) Przepis na ten wypiek pochodzi od Mamy mojej Przyjaciółki i jak każdy "Maminy" przepis jest pyszny. Polecam Wam go baaaaaaaardzo :) upieczcie a nie pożałujecie. Ciasto jest idealne,śliwki nadają lekkiej kwaskowatości a beza słodyczy, do tego nie tylko świetnie smakuje,ale też cieszy oko, więc jest idealne, gdy spodziewacie się gości :)
Składniki na ciasto:
- 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
- 0,5 kostki masła (125 g)
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 kg śliwek
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°C
Ubijamy białka z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczeniai miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone masło i miksujemy aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę.
Ciasto przekładamy do tortownicy, na jego wierzchu układamy śliwki, rozcięciem ku górze i posypujemy je odrobiną cukru. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Gdy beza jest gotowa wkładamy ją do lodówki. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie bezę a nastepnie pieczemy przez kolejne 50 minut.
Po tym czasie ciasto jest już gotowe.
Smacznego :)
Ciasto jest idealne: puszyste i smaczne. U nas znika w jedno popołudnie :)