Czy znacie te chwilę, kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego i nijak
obok tej ochoty nie można przejść obojętnie? Otóż mnie dziś naszła taka
ochota i dlatego musiałam coś upiec. Padło na kruche rogaliki z
konfiturą brzoskiwiniową i prażonymi jabłuszkami, na które przepis
wyszperałam w moim starym wysłużonym zeszycie z przepisami. Rogaliki są
bez masła, bez śmietany, całkowicie wolne od tłuszczów zwierzęcych, więc
nadają się dla alergików i tych co są Wege :) Robione dziś przy kawie
do kawy :)
Składniki (na 16 małych rogalików):
Składniki (na 16 małych rogalików):
- 250 g mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- 80 g oleju rzepakowego
- 80 mililitrów wody
Nadzienie: u mnie dżem brzoskwiniowy i jabłuszka uprażone przez moją Babcię Jasię :), z tymi jabłuszkami rogaliki sa pyszne :) Ale wy możecie włożyć to co akurat macie pod ręką i lubicie :)
Przygotowanie:
1. Składniki umieszczamy w misie i zagniatamy z nich gładkie ciasto.
2. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła, następnie dzielimy po przekątnych na 8 części (trójkątów)
4. Na szereszy koniec każdego z trójkątów kładziemy konfiturę i ciasno zawijamy (inaczej konfitura wypłynie), formując rogalika.
5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rada mojej mamy Halinki: rogaliki należy układać noskami do dołu blaszki wtedy wyjdzie ladny ksztalt rogalika (nosek powstaje podczas zwijania z węższego końca trójkąta).
5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra - dół.
Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Choć bez masła są naprawdę smaczne i robią się ekspresowo, dlatego przepis polecam!
Przygotowanie:
1. Składniki umieszczamy w misie i zagniatamy z nich gładkie ciasto.
2. Zagniecione ciasto owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na kształt koła, następnie dzielimy po przekątnych na 8 części (trójkątów)
4. Na szereszy koniec każdego z trójkątów kładziemy konfiturę i ciasno zawijamy (inaczej konfitura wypłynie), formując rogalika.
5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - rada mojej mamy Halinki: rogaliki należy układać noskami do dołu blaszki wtedy wyjdzie ladny ksztalt rogalika (nosek powstaje podczas zwijania z węższego końca trójkąta).
5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C, grzanie góra - dół.
Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe :)
Choć bez masła są naprawdę smaczne i robią się ekspresowo, dlatego przepis polecam!
Smacznego:)