niedziela, 30 marca 2014

Pasztet z jajek i porów


W Wielkanoc musi być jajecznie, stąd na naszym stole już teraz, jako pokaz przedpremierowy, zagościł niecodzienny pasztet z jajek i porów. Eksperyment kulinarny okazał się bardzo smaczny, a do tego wiosenny i zielony. Przepis zdecydowanie polecam, bo ten wege pasztet jest absolutnie pyszny i prosty w przygotowaniu.

Składniki: 

  • 7 jajek
  • 1 duży por
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pęczek świeżej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

1. 5 z 7 jaj gotujemy na twardo a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w grubą kostkę.


2. Pora myjemy, kroimy w krążki i dusimy kilka minut na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego, soli i pieprzu.


3. Ugotowane, pokrojone jaja mieszamy z uduszonym porem i odstawiamy do wystygnięcia.


4. Następnie do jajeczno - porowej (zimnej!) masy dodajemy bułkę  tartą, kaszę mannę, pokrojoną natkę pietruszki, 2 pozostałe surowe jaja i mieszamy doprawiając solą i pieprzem.


5. Tak przygotowaną masę nakładamy do nasmarowanego olejem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Pasztet ułożyć w naczyniu "ciasno", wtedy łatwiej będzie się kroił po upieczeniu. 


6. Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika i pieczemy około godziny w 180°C.


Pasztet najlepiej kroi się gdy lekko przestygnie, ale, że na ciepło smakuje wyśmienicie to u nas często znika jeszcze ciepły.

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).