piątek, 4 września 2015

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryk


Krem z pieczonych papryk i pomidorów to świetna zupa na nadchodzące jesienne chłody. Smaczna, sycąca i mocno rozgrzewająca. To jak ją przyprawicie zależy od waszej fantazji. Ja w kuchni stosuję już od jakiegoś czasu minimalizm, lubię czuć smak warzyw a nie samych przypraw. Ale Wy możecie zaszaleć, bo kto Wam zabroni :) zupa z przyprawami czy bez będzie pyszna :)


Składniki (na zupę dla około 3 osób):
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • plaster selera
  • gruby plaster pora (biała część)
  • 1 mała pietruszka
  • 4 papryki (u nas 2 czerwone, 1 żółta, 1 zielona)
  • 5 średniej wielkości pomidorów
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarnka pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek, bazylia
  • olej ryżowy lub oliwa z oliwek do skropienia warzyw

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.

2. Paprykę i pomidory, kroimy na połowki. Z Papryki wyjmujemy gniazda nasienne, z pomidorów usuwamy zielone części, będące przedłużeniem łodygi. Następnie układamy te warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Papryki skórką do góry, pomidory skórką do dołu. Natłuszczamy pędzlem z oliwą, lub skrapiamy oliwą każde z warzyw, posypujemy je odorbiną pieprzu, majeranku, bazyli. Pieczemy w 180°C przez 40 minut.

3. Pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy,jeszcze raz płuczemy, a następnie zalewamy wodą, tak by je przykryła i gotujemy na wolnym ogniu z zielem angielskim, liściem laurowymi i innymi przyprawami do miękkości.

4. Gdy papryka i pomidory się upieką przekładamy je na talerz, papryki wkładamy na chwilę do torby foliowej, szczelnie je zamykamy, by się zaparowały - to pomoże usunąć z nich skórkę. Pomidory obieramy ze skórki od razu, oczywiście uważając by się nie sparzyć :) Gdy skończymy obierać pomidory, obieramy paprykę, skórka, będzie już z niej ładnie schodzić.

5. Następnie z bulionu warzywnego wyjmujemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy do niego obrane ze skórki upieczone pomidory i paprykę. Gotujemy około 5 minut.

6. Tak przygotowaną zupę blendujemy. By zupa miała odpowiednią gęstość, warto odlać do szklanki część warzywnego bulionu, warzywa zblendować i dodać go ponownie  tylko w przypadku gdy zupa będzie zbyt gęst.

Najlepiej smakuje gorąca, podawana z fetą, lub kleksem śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).