Krem z pieczonych papryk i pomidorów to świetna zupa na nadchodzące
jesienne chłody. Smaczna, sycąca i mocno rozgrzewająca. To jak ją
przyprawicie zależy od waszej fantazji. Ja w kuchni stosuję już od
jakiegoś czasu minimalizm, lubię czuć smak warzyw a nie samych przypraw.
Ale Wy możecie zaszaleć, bo kto Wam zabroni :) zupa z przyprawami czy
bez będzie pyszna :)
Składniki (na zupę dla około 3 osób):
Składniki (na zupę dla około 3 osób):
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 średniej wielkości marchewki
- plaster selera
- gruby plaster pora (biała część)
- 1 mała pietruszka
- 4 papryki (u nas 2 czerwone, 1 żółta, 1 zielona)
- 5 średniej wielkości pomidorów
- listek laurowy
- ziele angielskie
- ziarnka pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- majeranek, bazylia
- olej ryżowy lub oliwa z oliwek do skropienia warzyw
Przygotowanie:
1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.
2. Paprykę i pomidory, kroimy na połowki. Z Papryki wyjmujemy gniazda nasienne, z pomidorów usuwamy zielone części, będące przedłużeniem łodygi. Następnie układamy te warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Papryki skórką do góry, pomidory skórką do dołu. Natłuszczamy pędzlem z oliwą, lub skrapiamy oliwą każde z warzyw, posypujemy je odorbiną pieprzu, majeranku, bazyli. Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
3. Pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy,jeszcze raz płuczemy, a następnie zalewamy wodą, tak by je przykryła i gotujemy na wolnym ogniu z zielem angielskim, liściem laurowymi i innymi przyprawami do miękkości.
4. Gdy papryka i pomidory się upieką przekładamy je na talerz, papryki wkładamy na chwilę do torby foliowej, szczelnie je zamykamy, by się zaparowały - to pomoże usunąć z nich skórkę. Pomidory obieramy ze skórki od razu, oczywiście uważając by się nie sparzyć :) Gdy skończymy obierać pomidory, obieramy paprykę, skórka, będzie już z niej ładnie schodzić.
5. Następnie z bulionu warzywnego wyjmujemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy do niego obrane ze skórki upieczone pomidory i paprykę. Gotujemy około 5 minut.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy. By zupa miała odpowiednią gęstość, warto odlać do szklanki część warzywnego bulionu, warzywa zblendować i dodać go ponownie tylko w przypadku gdy zupa będzie zbyt gęst.
Najlepiej smakuje gorąca, podawana z fetą, lub kleksem śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)
1. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie.
2. Paprykę i pomidory, kroimy na połowki. Z Papryki wyjmujemy gniazda nasienne, z pomidorów usuwamy zielone części, będące przedłużeniem łodygi. Następnie układamy te warzywa na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Papryki skórką do góry, pomidory skórką do dołu. Natłuszczamy pędzlem z oliwą, lub skrapiamy oliwą każde z warzyw, posypujemy je odorbiną pieprzu, majeranku, bazyli. Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
3. Pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, kroimy,jeszcze raz płuczemy, a następnie zalewamy wodą, tak by je przykryła i gotujemy na wolnym ogniu z zielem angielskim, liściem laurowymi i innymi przyprawami do miękkości.
4. Gdy papryka i pomidory się upieką przekładamy je na talerz, papryki wkładamy na chwilę do torby foliowej, szczelnie je zamykamy, by się zaparowały - to pomoże usunąć z nich skórkę. Pomidory obieramy ze skórki od razu, oczywiście uważając by się nie sparzyć :) Gdy skończymy obierać pomidory, obieramy paprykę, skórka, będzie już z niej ładnie schodzić.
5. Następnie z bulionu warzywnego wyjmujemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy do niego obrane ze skórki upieczone pomidory i paprykę. Gotujemy około 5 minut.
6. Tak przygotowaną zupę blendujemy. By zupa miała odpowiednią gęstość, warto odlać do szklanki część warzywnego bulionu, warzywa zblendować i dodać go ponownie tylko w przypadku gdy zupa będzie zbyt gęst.
Najlepiej smakuje gorąca, podawana z fetą, lub kleksem śmietany i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)