piątek, 26 lipca 2013

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to dla mnie jedno z tzw. Ciast kryzsysowych. Dlatego, ze po pierwsze nie moze sie nie udać :) po drugie składniki do niego zawsze mam w domu :) po trzecie jak wiadomo smakuje pysznie wiec zadowoli najbardziej wybredne podniebienie. Polecam je zarówno wszystkim łasuchom jak I tym ktorzy preferuja zdrowe desery. A jeśli jeszcze upieczecie ciacho w formie serc to będzie piękny prezent dla kogoś kogo się kocha :)


Przygotowanie:

Zetrzeć na tarce 3-4 duże marchewki – do ciasta potrzebujemy dokładnie 1,5 szklanki

Odmierzyc:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklankę oleju
  • 1 szklankę cukru
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 1 płaską łyżeczkę sody
  • 1 łyżeczkę cynamonu
  • 1 łyżeczkę przyprawy do piernika
  • 1 lyzeczkę cukru wanilinowego
  • 1 szklankę pokrojonych orzechów włoskich
  • pół łyżeczki soli
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C. W czasie kiedy piekarnik sie nagrzewa my ubijamy mikserem jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy jaja są ubite dolewamy powoli olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Na koniec dodajemy cynamon, przyprawę do piernika, marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (tortownicę o średnicy 26 cm lub mała keksówkę) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy ciasto i pieczemy je około 45-55 min. do suchego patyczka. Lekko przestudzone ciasto polewamy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi.

Mniam :)

P.s. Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, można opcjonalnie dodać do niej 1- 2 lyżkę śmietany.

Życzę wam słodkich chwil :) 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).