sobota, 23 sierpnia 2014

Szybkie racuszki pszenno-kukurydziane


Proponuję Wam dziś przepis na szybkie racuszki pszenno - kukurydziane. Zrobiłam je dzisiaj z myślą o szybkim i smacznym deserku dla mojej małej  Iduszki. Egzamin zdały doskonale, bo są mięciutkie, lekkie i beztłuszczowe. Przepis polecam więc wszystkim racuchożercom i zapracowanym Mamom, które szukają jakieś alternatywy dla sklepowych deserów dla swoich pociech.

Składniki (na 1 talerz racuchów, porcja dla 3 osób):
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru nierafinowanego lub syropu z agawy
  • 3/4 szklanki napoju ryżowego lub zwykłego mleka
  • 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1/2 jabłka lub banana
Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki poza bananem lub jabłkiem umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia. Odstawiamy na chwilkę.

2. W tym czasie myjemy jabłko lub banana. Obieramy ze skórki a nastepnie ścieramy połowę owocu na tarce o dużych oczkach do naszej racuszkowej masy i mieszamy.

3. Racuchy smażymy bez tłuszczu na dobrze rozgrzanej patelni. (Nakładamy stołową łyżke ciasta, czekamy aż pojawią się bąbelki powietrza a następnie przekręcamy i smażymy z drugiej strony - placuszki po usmażeniu z wierzchu mają brązowy kolor.)

My podaliśmy je z cukrem pudrem, winogronami i konfiturą malinową. Ale z powodzeniem można je zajadać same :).

Smacznego dnia :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).