czwartek, 18 września 2014

Ciasto ze śliwkami i czekoladową pianką

 
Sezon na śliwki uważam za rozpoczęty :) Pyszne ciacho z czekoladową pianką i śliwkami na pewno skradnie wasze podniebienia, bo to połączenie idealne.  Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

Składniki na ciasto (duża blacha):
 
  • 3.5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 margaryna lub masło - 250 g
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 2 budynie czekoladowe
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

do tego śliwki

Przygotowanie:

1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrabiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i  mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.
2. W tym czasie przygotowujemy owoce: śliwki myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy na pół.
3. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.
3. W czasie gdy ciasto się piecze, białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami olej,miksując pianę na wolnych obrotach,
4. Tak ubitą bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, układamy na jej wierzchu śliwki skórką do dołu i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)

Jest pyszne, słodka czekoladowa pianka i lekko cierpki smak śliwek to połączenie idealne :)

Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).