niedziela, 19 kwietnia 2015

Tiramisu bez jajek


Miałam ochotę na włoską niedzielę, czyli czarną kawę i słodkie tiramisu :) przyznam się szczerze, że ten deser mnie pokonał, :) jest tak słodki, że zjedzenie jednego kawałka to prawdziwy wyczyn. Jednakże polecam, ze względu na szybkość wykonania i urodę :) Smacznego.

Składniki (na formę o długości 25 cm):
  • 200 g biszkoptów podłużnych - najlepiej takich puchatych
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2  podwójne espresso
  • borówki
  • i gorzkie dobrej jakości kakao do posypania

Przygotowanie:

1. Parzymy i studzimy kawę.

2. Miksujemy z cukrem pudrem śmietanę kremówkę do momentu uzyskania puchatej, gęstej bitej śmietany.

3. Gdy bita śmietana jest ubita dodajemy serek mascarpone i miksujemy krótko do połącznia (dłuższe miksowanie może spowodować zważenie kremu).

4. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie zanurzamy w zimnej kawie biszkopty i układamy jeden obok drugiego robiąc w ten sposób spód ciasta. Uwaga: biszkoptów nie moczymy w kawie, jedynie delikatnie zanurzamy z jednej i z drugiej strony.

5. Na ułożone biszkopty wykładamy połowę kremu, posypujemy wierzch kakao używając do tego siitka.

6. Następnie wykładamy na wierzch drugą warstwę biszkoptów, podobnie jak poprzednio zanurzając je w kawie. Jeśli pierwsze biszkopty kładliśmy wzdłuż formy, te warto położyć w poprzek.

7. Na drugą warstwę biszkoptów ponownie wykładamy krem, wygładzamy i posypujemy kakao.

Tiramisu  najlepiej smakuje po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.

Przed podaniem deser dekorujemy owocami - super smakuje z truskawkami i borówkami, przelamują slodycz kremu.

Oryginalny przepis pochodzi ze strony kotlet.tv

Smacznego.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).