piątek, 28 sierpnia 2015

Kefirowe ciasto ze śliwkami


Omnomnom :) kto lubi ciasta ucierane z owocami ręka w górę :) to jest na kefirze. My pochłonęliśmy je bardzo szybko, chociaż otarło się o "zakalec". Przepis polecam, tylko doradzam - by uniknąć Pana Z ... składniki w temperaturze pokojowej, a po upieczeniu trzymajcie chwilę w piekarniku ... no chyba, że jesteście łasuchami jak my i po prostu musicie jeść ciepłe ciacha a zakalce wam niestraszne :)

Skladniki
(forma 22-26 cm):
  • kefir – 400 g
  • 3 jaja od szczęśliwych kur
  • 1 szklanka cukru nierafinowanego
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • około 15 śliwek
Przygotowanie:

1. Włączmy piekarnik, grzanie góra - dół, temperatura 180°C

2. Myjemy śliwki, oczyszczamy je z pestek i dzielimy na połówki.

3. Jaja ubijamy z cukrem.
4. Następnie dodajemy  kefir i olej rzepakowy, i krótko mieszamy do połączenia.
5. Mąkę z proszkiem przesiewamy, wsypujemy do masy i miksujemy krótko jedynie do połączenia.
6. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przez sitko posypujemy bułką tartą, i układamy wypestkowane śliwki skórką do dołu.
Pieczemy ok. 45 minut w 180°C.

(Sprawdzamy ciasto patyczkiem, z wierzchu powinno być zarumienione i lekko spękane)

Upieczone ciasto pozostawiamy do delikatnego przestudznia w piekarniku, przy uchylonych drzwiach.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jest mokre, z gatunku "zakalcowych", ale przepyszne, więc przepis polecam. Ja znalazłam go na blogu Ostra na Słodko.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).