poniedziałek, 7 grudnia 2015

Dynia pieczona z kozim serem

Jesienią mam ochotę na słoneczne kolory w kuchni, ocieplają pięknie czasem przecież już szare dni. Dziś proponuję Wam przepis na bardzo szybki obiad albo kolację. Ta potrawa jest bardzo słoneczna, kolorowa i pyszna, a jej podstawę stanowi Królowa mojej jesiennej kuchni, czyli dynia :) Wypróbujcie przepis koniecznie.

Składniki dla 3 osób:
  • mała dynia (u nas hokaido)
  • ser kozi (u nas "kazi" w zalewie, ale możecie użyć sera który lubicie, ważne by nadawał się do zapiekania)
  • olej kokosowy, rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • tymianek
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeżo starta gałka muszkatałowa
  • szczypta soli
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

1. Dynię myjemy, kroimy na pół a potem w plastry, obieramy ze skórki nożem szczelinowym (nim najłatwiej).

2. Tak przygotowaną dynię układamy w wyłożonym papierem naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i wsadzamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.

Dynię piękę na tak zwany "widelec" i "oko" tzn. sprawdzam po prostu jej miękość widelcem i poziom spieczenia oceniam wzrokowo. Myślę że czas pieczenia to od 45 minut do godziny w zależność od wielkości kawałków.

W połowie pieczenia dynię posypuję serem.

Podaje skropioną oliwą i posypaną szczypiorkiem.

Smacznego :) :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).