poniedziałek, 7 grudnia 2015

Pierniczki




Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc u nas w domu w głośniach rozbrzmiewa tradycyjnie świąteczna składanka Bubble i pachnie piernikami. Dziś testowałyśmy z moją Córką, dla Was kolejny piernikowy przepis. Muszę przyznać, że jest boski. Ciasto zagniata się bardzo łatwo, równie prosto je rozwałkować, a wycinanie z niego ciastek nie stanowi problemu nawet dla 2 letniego brzdąca. Zdecydowanie polecam.

Składniki: (u mnie na około 3 blachy pierników - ilość ciastek zależy od wielkości waszych foremek, więc ciężko to oszacować)
  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja dałam 2 i 1/2)
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia lub sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao dla koloru
do dekoracji: gorzka czekolada, kolorowa posypka, lukier lub pisaki kolorowe według waszego uznania


Przygotowanie:

1. Masło łączymy z miodem i podgrzewamy a następnie lekko studzimy.

2. Składniki suche mieszamy w jednej misie, następnie dodajemy jajo, mieszamy łyżką a następnie dolewamy lekko ostudzone masło z miodem, mieszamy łyżką, a potem zagniatamy. Z tym ciastem bardzo fajnie się pracuje, jest w sam raz, elastyczne.

3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze, części, wałkujemy na okoł 2-3 mm i wycinamy foremkami ciastka.

Tak przygotowane pierniczki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy w 180°C około 10 minut. Następnie studzimy na kratce i ozdabiamy.

Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli są zbyt twarde, do można do pudełka wraz z nimi włożyć kawałek jabłuszka, wtedy szybko zmiękną.

Smacznego :)

Przepis pochodzi od Pani Doroty z bloga "Moje wypieki".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).