piątek, 12 lutego 2016

Ciasto dyniowe


Dynia jest bardzo wdzięcznym warzywem. Ma piękny słoneczny kolor i bardzo delikatny smak dzięki czemu sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i jako dodatek do ciast. Moja Córa choruje, za oknem sypią białe płatki śniegu, a my nie możemy wybiec i ich łapać, więc trzeba było jakoś inaczej rozweselić tą sobotę. Ciasto dyniowe i wspólne tańce przy rozbrzmiewającym albumie Bubblea  idealnie sprawdziły się w roli rozweselaczy :)

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
  • 160 g mąki pszennej
  • 200 g pure z dyni
  • 100 g cukru nierafinowanego lub zwykłego (następnym razem dam mniej bo ciasto i tak jest słodkie)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
na polewę:
  • 80 g pure z dyni
  • 100 g białej czekolady
opcjonalnie cukier puder do posypania, z polewą ciasto jest bardzo słodkie więc następnym razem skorzystam z tej wersji :)


Przygotowanie:

1. Dynię obieramy, kroimy, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym lub rzepakowym i pieczemy w piekarniku przez około godzinę w temperaturze 200 °C.

2. Tak przygotowaną dynię miksujemy blenderem na gładkie puree.

3. Jaja, olej, puree z dyni mieszamy do mikserem lub trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji, dość krótko.

4. Następnie stopniowo do składników mokrych dodajemy suche mieszając krótko, jedynie do połączenia.

5. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. grzanie góra - dół. (ja po prostu sprawdzam patyczkiem)

Gdy ciasto jest upieczone i się studzi, rozpuszczamy białą czekoladę i mieszamy z resztą dyniowego puree.

Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.

Jeśli chcecie możecie też po prostu opruszyć je cukrem pudrem, też będzie pyszne. :)

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).