piątek, 12 lutego 2016

Muffiny z ciecierzycy


Jeśli lubicie słodkości, ale mimo to chcecie jeść zdrowo to polecam wam te muffinki z ciecierzycy. Są w 100% warzywno - owocowe. Bez mąki i cukru, a mimo to zaskakująco smaczne. :) Spróbujcie sami :)

Składniki: (na 6 dużych muffin lub 10 mniejszych):
  • około 250 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki, odsączonej z wody, jeśli korzystacie z tej z puszki to podana w przepisie ilość odpowiada zawartości 1 puszki)
  • 1 duży banan
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • 3 łyżeczki stewii opcjonalnie miód, syrop z agawy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść żurawiny lub rodzynek

Przygotowanie:

1. Odsączoną ciecierzycę, pokrojonego banana, jaja, stevię, cynamon i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę.

2. Wsypujemy żurawinę lub rodzynki i mieszamy.

3. Tak przygotowaną masą wykładamy papiloty a muffiny - do wypieków z ciecierzycy polecam wam formy silikonowe lub te z grubszego papieru bo ciasto się lepi.

4. Posypujemy po wierzchu dla dekoracji odrobiną żurawiny.

5. Pieczemy w 180°C. przez 25 minut - do zarumienienia.

Po upieczeniu trzymamy jeszcze chwilkę w piekarniku a następnie wyjmujemy i zajadamy ze smakiem :)





Następnym razem na pewno dodam kakao, wydaje mi się, że wtedy smak będzie o niebo lepszy :) oczywiście dam Wam znać jak wyszło :)

Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).