wtorek, 27 maja 2014

Najprostsze ciasto czekoladowe


Najprostsze na świecie ciasto czekoladowe. Jeśli Ktoś z Was kiedyś zapyta, czy można zrobić pyszne ciasto czekoladowe bez mleka, masła i czekolady, to odpowiedź brzmi TAK. To ciacho skradnie wasze podniebienia, bo nie dość, że jest cudne w smaku to jeszcze robi się baaaaardzo szybko. Wypróbujcie przepis koniecznie. Smacznego :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki karobu lub 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczone
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki soku jabłkowego, wody zwykłej lub gazowanej lub innego napoju
Przygotowanie:

1. Skłądniki suche umieszczamy w misie (ja zawsze pszesiewam mąkę, bo wtedy ciasto jest bardziej puszyste) i mieszamy.

2. Do składników suchych dodajemy mokre mieszamy wszystko łyżką do polączenia składników (można też użyć miksera)

3. Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej olejem i posypanej bułką tartą (u mnie tortownica o średnicy 23 cm)

4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny do tzw. suchego patyczka.

Gotowe ciasto polewamy czekoladą (2 czubate łyżki margaryny lub masła, 1 łyżka mleka, 2 łyżki cukru i 1 łyżka kakao zagotowujemy  ciągle mieszając, odstawiamy do lekkiego zgęstnienia i polewamy ciasto) lub posypujemy cukrem pudrem

Przepis pochodzi ze strony pinkcake.blox.pl

Smacznego :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).