wtorek, 27 maja 2014

Bezglutenowe muffiny z malinami


Babeczki z malinami

Dziś coś na szybko, przygotowanego dla mojego wybrednego Malucha. Muffiny przeszły test małego smakosza. Ida, moja córeczka je zjadła, a Ona jest wybredna, więc mozecie śmiało sięgać po przepis. Przygotowuje się je bardzo szybko co jest ich dodatkową zaletą oprócz pysznego smaku :) 

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki u nas bezglutenowa mieszanka, (można ją zastapić zwykłą pszenną)
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego u nas ryżowego (można dać zwykłe)
  • 2 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 12 malin
Przygotowanie:

1. Składniki suche umieszczamy w misie i mieszamy ze sobą

2. W drugim naczyniu miksujemy jaja a następnie dodajemy do nich olej i mleko i ponownie miksujemy do połączenia składników

3. Łączymy składniki mokre i suche miksując.

4. Masę nakładamy do papilotek (jesli chcecie by muffiny wyrosły ponad formę, wypełnijcie papiloty prawie po sam brzeg)

5. Do każdej papilotki wciskamy po 1 malinie i wkładamy babeczki do piekarnika, pieczemy je około 20 minut w 180°C z termoobiegiem (sprawdźcie czy muufinyy są upieczone patyczkiem, bo czas pieczenia zależy od piekarnika jak również od tego ile soku oddadzą ciastu maliny)

Muffinki sa pyszne i szybki :) smakują nawet mojej małej córeczce Idzie, a Ona jest wybredna :) :)

Smacznego :)

Babeczki z malinami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).