sobota, 17 maja 2014

Babka kokosowa


Ciasto kokosowe

Nie wiem jak u Was, ale u Nas mamy piękną jesień za oknem tej wiosny :) więc postanowiłam choć w kuchni zaszaleć i zrobić coś co kojarzy się ze słońcem. Padło na babkę kokosową :) Smakuje cudownie: mocno kokosowa, tłuściutka i ciężka w dobrym znaczeniu tego słowa. W towarzystwie polewy czekoladowej sprawia, że dzień od razu robi się lepszy :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 jaj
Przygotowanie:

1. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia a następnie mieszamy z wiórkami i odstawiamy. 


2. Cukier i olej umieszczamy w naczyniu i miksujemy.


3. Następnie do masy z cukru i oleju kolejno wbijamy jaja ciągle miksując.


4. Do jajecznej masy wsypujemy 1/3 mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wiórkami i dalej miksujemy.


5. Następnie do powstałej masy dodajemy pół szklanki mleka kokosowego ciągle miskując. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania mąki i mleka.


6. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 160°C.


7. Dużą formę na babkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą (ja posiadam formę silikonową - którą tylko delikatnie natłuszczam).


8. Ciasto przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160°C. Pamiętajmy jednak, że każdy piekarnik jest inny: pieczenie może trwać dłużej lub krócej - zawsze ciasto sprawdzamy patyczkiem.


Gotowe ciasto studzimy w formie a następnie dekorujemy według uznania.


Ja osobiście polecam podawać je z polewą czekoladową, którą przygotowuje na tzw. oko, mieszając około 3 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki margaryny, 2 łyżeczki kakao i 3 łyżeczki cukru trzcinowego. :) Składniki umieszczam w rondelku, mieszam, zagotowuje i kiedy polewa delikatnie zgęsnieje polewam nią ciasto.


Smacznego :)


P.s. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Ciasto polecam wielbicielom słodkich i wilgotnych ciast. Moje podniebienie skradło i na pewno będę wracać do tego przepisu. 


Ciasto kokosowe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).