środa, 25 lutego 2015

Zupa krem z kukurydzy


Zupa kukurydziana

W mroźne dni uwielbiam jeść sycące kremowe zupy. Jedną z moich ulubionych jest słoneczna zupa z kukurydzy. Świetnie rozgrzewa, od samego patrzenia na nią robi się cieplej i wracają słoneczne, letnie wspomnienia.

Składniki na 1 litrowy garnek zupy - porcjadla 3 osób:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 mniejsze marchewki
  • pół pietruszki
  • puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • około 3/4 litra wody - wlewamy je tyle by przykryła warzywa. 
  • sól, pieprz, kurkuma lub curry

Przygotowanie:

1. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub kostkę Następnie zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa i gotujemy na małym ogniu ze szczyptą soli.

2. Cebule, myjemy obieramy, kroimy i chwilkę dusimy na patelni z odrobiną piprzu i oleju rzepakowego.

3. Gdy gotujące się warzywa zmiękną (około 20 minut od momentu zagotowania - ale to oczywiście zalezy od grubości kawałków) dodajemy do nich uduszoną cebulkę i odsącząną z wody kukurydzię i gotujemy około 2 minut.

4. Przyprawiamy według uznania pieprzem, kurkumą lub curry, zdejmujemy z ognia i blendujemy.

Zupa jest naprawdę pyszna i sycąca, dodatek cebulki przełamuje słodki smak kukurydzy i ziemniaków. Zdecydowanie jest to jedna z pyszniejszych zimowych zup.

Smacznego :)

Zupa kukurydziana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).