W mroźne dni uwielbiam jeść sycące kremowe zupy. Jedną z moich
ulubionych jest słoneczna zupa z kukurydzy. Świetnie rozgrzewa, od
samego patrzenia na nią robi się cieplej i wracają słoneczne, letnie
wspomnienia.
Składniki na 1 litrowy garnek zupy - porcjadla 3 osób:
Składniki na 1 litrowy garnek zupy - porcjadla 3 osób:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 mniejsze marchewki
- pół pietruszki
- puszka kukurydzy
- 1 cebula
- około 3/4 litra wody - wlewamy je tyle by przykryła warzywa.
- sól, pieprz, kurkuma lub curry
Przygotowanie:
1. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry lub kostkę Następnie zalewamy wodą, tak by przykryła warzywa i gotujemy na małym ogniu ze szczyptą soli.
2. Cebule, myjemy obieramy, kroimy i chwilkę dusimy na patelni z odrobiną piprzu i oleju rzepakowego.
3. Gdy gotujące się warzywa zmiękną (około 20 minut od momentu zagotowania - ale to oczywiście zalezy od grubości kawałków) dodajemy do nich uduszoną cebulkę i odsącząną z wody kukurydzię i gotujemy około 2 minut.
4. Przyprawiamy według uznania pieprzem, kurkumą lub curry, zdejmujemy z ognia i blendujemy.
Zupa jest naprawdę pyszna i sycąca, dodatek cebulki przełamuje słodki smak kukurydzy i ziemniaków. Zdecydowanie jest to jedna z pyszniejszych zimowych zup.
Smacznego :)