środa, 25 lutego 2015

Pasztet warzywny


Uwielbiam warzywa pod każdą postacią i kaszę jaglaną również :) postanowiłam połączyć te dwie miłości i zrobić coś na kształt pasztetu. Wyszło pysznie, więc przepis zdecydowanie polecam.

Składniki (na jedną średniej wielkości keksówkę pasztetu):

  • 3/4 surówej kaszy jaglanej plus 2 szklanki wody do jej ugotowania
  • 1 por - biała część
  • 1 mała cukinia
  • 2 średniej wielkościi marchewki
  • 1 średniej wielkości pietruszka
  • 1 szklanka płatków migdałowych lub zmielonych migdałów
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki tymianku
  • olej rzepakowy do duszenia.

Przygotowanie:

1. Kaszę parzymy na sicie, żeby pozbyć się goryczki a następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy około 20 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i dolewając wody w razie potrzeby. Na ostatni 5 minut gotowania, zdejmujemy pokrywkę tak by nadmiar wody wyparował.

2. Marchewkę, pietruszkę i cukinię myjemy obieramy ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach.

3. Pora, myjemy, odcinamy zieloną część i korzeń a następnie kroimy w krążki.

4. Tak przygotowanego pora wkładamy na patelnię i dusimy z odrobiną oleju rzepakowego.

5. Gdy por zmięknie dodajemy do niego resztę startych na tarce warzyw i dusimy je na małym ogniu z dodatkiem ziół i pieprzu około 15-20 minut, mieszając co jakiś czas i podlewając  jeśli to konieczne olejem rzepakowym.

6. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, i płatki migdałowe przekładamy do jednego naczynia i krótko blendujemy do połacznia.

7. Na koniec próbujemy czy odpowiada nam pikantność, przekaładamy do wyłożonej papierem keksówki i pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C. (termooobieg lub grzanie góra - doł)

Upieczony pasztet wyjmujemy z formy i kroimy po przestudzeniu. Przechowujemy w lodówce. Pasztet najlepiej trzyma kształt i kroi się po nocnym leżakowaniu w lodówce. Jest naprawdę pyszny, bardzo sycący i co najważniejsze zdrowy. Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.

Smacznego :)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).