środa, 25 lutego 2015

Muffiny piernikowe

Muffinki

Popołudniowa herbata, aż się prosi o odrobinę słodyczy. Ponieważ nic nie zalegało w kuchennym kredensie szybko powstały piernikowe muffinki. Lekkie i puchate, posypane odrobiną cukru pudru stanowiły cudowną przeciwagę dla gorzkiej zielonej herbaty.

Składniki na 9 wyższych lub 12 niższych muffinek:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki nierafinowanego cukru
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki napoju ryżowego/sojowego lub opcjonalnie mleka koziego lub krowiego

Przygotowanie:

1. Składniki suche umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.

2. Składniki mokre umieszczamy w drugim naczyniu i roztrzepujemy do połacznia widelcem.

3. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko do połaczenia łyżką.

4. Muffiny umieszczamy w papilotkach lub  bezposrednio w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C

Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem w towarzystwie domowej roboty konfitury.

Smacznego :)

Muffinki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).