Popołudniowa herbata, aż się prosi o odrobinę słodyczy. Ponieważ nic
nie zalegało w kuchennym kredensie szybko powstały piernikowe muffinki.
Lekkie i puchate, posypane odrobiną cukru pudru stanowiły cudowną
przeciwagę dla gorzkiej zielonej herbaty.
Składniki na 9 wyższych lub 12 niższych muffinek:
Składniki na 9 wyższych lub 12 niższych muffinek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki nierafinowanego cukru
- 1 jajo
- 3/4 szklanki napoju ryżowego/sojowego lub opcjonalnie mleka koziego lub krowiego
Przygotowanie:
1. Składniki suche umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.
2. Składniki mokre umieszczamy w drugim naczyniu i roztrzepujemy do połacznia widelcem.
3. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko do połaczenia łyżką.
4. Muffiny umieszczamy w papilotkach lub bezposrednio w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C
Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem w towarzystwie domowej roboty konfitury.
Smacznego :)
1. Składniki suche umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.
2. Składniki mokre umieszczamy w drugim naczyniu i roztrzepujemy do połacznia widelcem.
3. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy krótko do połaczenia łyżką.
4. Muffiny umieszczamy w papilotkach lub bezposrednio w wysmarowanej tłuszczem formie i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C
Gotowe obsypujemy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem w towarzystwie domowej roboty konfitury.
Smacznego :)