czwartek, 17 października 2013

Prosty chleb pszenny bez wyrabiania

Z okazji światowego dnia chleba popełniałam wczoraj cudny bochen chleba :) :) Wiem wiem brzydko jest się chwalić, ale nic na to nie poradzę, że chleb mi wyszedł obłędnie. Polecam Wam szczerze ten przepis, bo sprawdzi się on w domach nawet u leniuszków kulinarnych i tych, którzy zwykli mówić o sobie nie umiem gotować. Chleb przygotowuje się bez wyrabiania, i nie licząc czasu jego 12 godzinnego leżakowania w lodówce, bochenek robi się w niecałe pół godziny. Polecam :) :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 (ja użyłam 550 i zwykłą tortową, bo akurat takie miałam w domu)
  • 350 mililitrów ciepłej wody (nie gorącej i nie zimnej, temperatura jest ważna dla drożdży)
  • 7 g drożdży suchych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie:

1. Składniki suche: mąkę, drożdże, sól umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą.

2. Następnie dodajemy do nich ciepłą wodę i mieszamy wszystko drewnianą łyżką, do połączenia składników. Wystarczy kilka ruchów.

3. Wymieszane ciasto zakrywamy w misce szczelnie folią spożywczą i wstawiamy na 12, 14 godzin do lodówki. (Ja byłam niecierpliwa i u mnie stało tylko 10 godzin)

4. Po upływie tego czasu, wyjmujemy ciasto z lodówki, a następnie przekładamy na obsypany mąką blat lub stolnicę i formujemy z ciasta kule. (Lekko ugniatamy, rozciągamy i zakładamy boki ciasta do środka.)

5. Uformowane ciasto obficie posypujemy mąką i wkładamy do miski również obsypanej mąką, lub jeśli posiadacie do specjalnego koszyka do wyrastania chleba, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20, 30 minut w ciepłe miejsce np. w okolice kaloryfera do ponownego wyrośnięcia.

6. W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 225°C, wstawiamy do piekarnika naczynię w którym będziemy wypiekać chleb - naczynie musi mieć pokrywkę. W orginale przepisu zalecany jest garnek rzymski, ale, że ja go nie posiadam uzyłam żaroodpornej gęsiarki z pokrywą.

7. Po upływie 20 minut, ciasto przekładamy do rozgrzanego w piekarniku naczynia, przykrywamy pokrywą i pieczemy przez 30 minut. Po 30 minutach pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15 minut już bez. Po upływie tego czasu, piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki  i tak przez chwilkę studzimy chleb. Po około 10 minutach można go już wyjąć i studzić na zewnątrz.

Orginalny przepis, który zmodyfikowałam, znalazłam na  tej stronie:
Autorce bardzo dziękuję za niezwykle smaczną inspirację.

Chleb szczerze polecam. Smakuje i wygląda oblędnie. Spękana skórka, miękki środek... pycha :)
Smacznego :)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).