niedziela, 13 października 2013

Zupa krem z cukinii

Zupa cukiniowa
To mój absolutny Hit!!! :) po prostu pokochaliśmy tą zupę :) jestem pewna, że z Wami też tak będzie. Powodów mojej miłości do zupy kremu z cukinii jest kilka. Po pierwsze jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, po drugie nie wymaga wyszukanych przypraw, doprawiona solą, pieprzem i odrobiną oleju rzepakowego smakuje i tak obłędnie. Po trzecie jest zdrowa i najważniejsze pyszna. Ugotujcie i sprawdźcie sami. Przepis pochodzi od niezawodnej w kuchni mojej Mamy Halinki :)

Składniki na zupę dla 2 osób:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • gruby plaster pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól i inne przyprawy

Przygotowanie:

1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę lub plastry.

2. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, polewamy olejem rzepakowym, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem i dusimy, aż cukinia zmięknie.

3. W tym samym czasie w garnku gotujemy marchewkę,ziemniaki, pora, selera, pietruszkę razem z przyprawami. (warzywa zalewamy wodą tylko do ich przykrycia)

4. Gdy ziemniaki i marchewka zmiękną dodajemy do nich cukinię z patelni wraz z olejem rzepakowym i jeszcze chwile gotujemy. 

5. Na koniec zupę blendujemy na krem - przed zblendowaniem warto wyłowić liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego).

6. Doprawiamy do smaku, choć wiele nie trzeba, bo sama w sobie jest pyszna.

Podajemy z kostkami fety, posypaną świeżo zmielonym pieprzem i pieczywem.

Ugotujcie, nie pożałujecie, będzie pyszne.

Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).