piątek, 17 stycznia 2014

Brzoskwiniowo - morelowa pasta do chleba (dla dzieci)

Uwielbiam to co pyszne, to co słodkie i to co zdrowe zarazem. I to jest właśnie taka propozycja. Pyszna, słodka i zarazem bardzo zdrowa pasta do chleba, nalesników, ciast czy czego tam jeszcze chcecie :) Do jej wykonania potrzebne są 3 składniki i blender. Niektórym pewnie w to trudno uwierzyć, ale z połączenia słonecznika, suszonych moreli i brzoskwiń wychodzi coś obłędnie pysznego. :) W sam raz dla dzieciaków i tych dorosłych co tak jak ja kochają to co słodkie :)

Składniki:
  • 1 czubata szklanka słonecznika (my używamy tego bio)
  • 200 g suszonych moreli (my używamy tych bio - nie mają barwników)
  • 2 brzoskwinie (u nas tym razem z puszki, bo innych nie było, można też dać 2 pomarańcze)
Przygotowanie:

1. Słonecznik opłukać na sicie i zalać w naczyniu wodą (na 1 szklankę słonecznika przypadają 2 szklanki wody), a nastepnie odstawić na noc do lodówki.

2. Ma drugi dzień wkładamy słonecznik, pokrojone miękkie morele i brzoskwinie do blendera i miksujemy, aż składniki utworzą gładką, jednolitą masę.

Moja rada: jeśli używacie brzoswiń świeżych lub pomarańczy najpierw obierzcie je ze skórki i zostawcie sam miąższ.

Jeśli skłądniki nie chcą się blendować, musicie je przemieszać i docisnąć jakąs łyżką - chyba, ze używacie blendera ręcznego, wtedy ten problem odpada.

3. Gotową masę wkladamy do słoika i przechowujemy w lodówce około 5 dni.

Pasta jest po prostu pyszna, idealna do chleba, sucharów, wafli ryżowych i naleśników, jest też bardzo słodka choć nie ma w niej ani grama cukru :)

Mniam :)

Polecam - inspirację do przepisu znalazłam na stronie olgasmile.com.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).