czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasto bananowe bez glutenu


Bezglutenowe ciasto bananowe
 
W tym roku przed Bożym Narodzeniem postanowiłam przetestować bezglutenowe wypieki. Okazuje się, że świąteczne wypieki mogą być równie pyszne co zdrowe. Wypróbujcie choćby przepis na to bezglutenowe ciasto bananowe - jest naprawdę pyszne :)

Składniki  na ciasto (torotwnica 23 cm):
  • 2 jaja od szczęśliwych kur
  • 1/2 szklanki nierafinowanego cukru lub ksylitolu - może być nawet mniej bo banany dają słodyczy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub 2 łyżeczki sody - przy użyciu sody dodajemy 1 łyżkę octu jabłkowego
  • 2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 czubata łyżka karobu lub kakao
  • 100 ml. napoju ryżowego opcjonalnie mleka
  • 1 starta na tarce cukinia - jesli nie macie cukini dodajcie jednego banana więcej, ja nie miałam wystarczającej ilości bananów więc eksperymentowałam z cukinią
  • 3 zblendowane banany 

Składniki na polewę:
  • 2 łyżki serka koziego twarożkowego do smarowania
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Składniki łączymy według kolejności w jakiej zostały wymienione:

1.  Miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy olej i ponownie miksujemy.

2. Do jajecznej masy wsypujemy proszek do pieczenia i partiami zmielone migdały, mąkę gryczną i karob ciągle miksując.

3. Gdy składniki się połączą i uzyskamy gęstą masę, dolewamy 100 mililitrów napoju ryżowego i mieszamy łyżką do połączenia.

4. Na końcu do masy dodajemy odsączoną startą na tarce cukinie i zblendowane banany, mieszamy do połączenia.

5. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut - do suchego patyczka.

Gdy ciasto się studzi ucieramy z podanych składników łyżką polewę. Gdy serek, cukier i masło utworzą jednolitą masę schładzamy polewę w lodówce.

Gdy ciasto jest ostudzone smarujemy je polewą, posypujemy migdałami i zajadamy ze smakiem.

Jest naprawdę dobre,  i co więcej zdrowe, mozecie śmiało je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Smacznego :)

Bezglutenowe ciasto bananowe

Bezglutenowe ciasto bananowe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).