wtorek, 9 grudnia 2014

Ciasto marchewkowo-gryczane


Czas testowania bezglutenowych wypieków trwa :) i nie powiem, ale bardzo nam on służy zarówno smakowo jak i zdrowotnie. Dziś proponuję Wam ciacho marchewkowe na bazie mąki grycznej. Moim zdaniem jest to bardzo świateczny wypiek bo cudownie pachnie cynamonem i jest naszpikowany smakowitymi bakaliami. Czuję, że będzie to jedno z tych ciast w naszym domu do którego będziemy wracać i wracać. Koniecznie wypróbujcie przepis.

Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 20 cm, jesli pieczecie w standardowej blaszce podwojcie objętość, jesli lubicie "wysokie" ciacha nawet potrojcie):
  • 1 szklanka mąki gryczanej niepalonej 
  • 1 szklanka  startej na najmniejszych oczkach tarki marchewki
  • 2 jaja od szczęsliwych kur
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść daktyli
  • garść suszonej śliwki
  • garść orzechów np. włoskich

Przygotowanie:

1. Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce.

2. Mieszamy w naczyniu mąkę,proszek do pieczenia, sodę, pokrojone na małe kawałki bakalię i  startą marchewkę.

3. Miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy partiami olej ciagle miksując. Na końcu wsypujemy cynamon i ponownie miskujemy do połączenia składników.

4. Do jajecznej masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z bakaliami i mieszamy już łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - w oryginalnym przepisie było to 45 minut, mój piekarnik potrzebował 60 minut by ciacho było upieczone. Bądźcie zatem uważni i sprawdzajcie :).

Gotowe ciacho polałam polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady zakupionej w Lidlu - mają tam bezmleczne :) a my mleka unikamy dlatego tam się zaopatrujemy w takie smakołyki, naszym faworytem jest karmelowa :)

Ciacho jest naprawdę smaczne, przypomina troszkę keks. Na Boże Narodzenie bardzo polecam :)

Przepis pochodzi od rybkabezglutenowa.blogspot.pl, zmieniłam w nim jedynie odrobinę sposób przygotowania.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).