Czy już kiedyś pisałam, że kocham ciecierzycę? Jeśli nie, to czym
prędzej naprawiam ten błąd. Kocham ciecierzycę i wszystko co z niej
można przygotwać. Naszym domowym hitem jest ciecierzycowa pasta, którą
dodajemy do kasz, makaronów, chleba lub po prostu wyjadamy łyżką ze
słoika.
Składniki na jeden średniej wielkości słoik:
Składniki na jeden średniej wielkości słoik:
- pół opakowania ciecierzycy
- 2 średniej wielkości cebule lub 3 mniejsze
- 1/2 szklanki przesmażonych pomidorów ( ja używam już gotowych bio pomidorów sprzedawanych w szklanych butlach, kiedy ich nie mam po prostu sparzam 1 większego pomidora, kroję w kostkę i krótko duszę na patelni)
- pieprz, sól i inne ulubione przyprawy do smaku
- odorbina ostrego ketchupu najlepiej domowej roboty
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy wodą, moczymy przez całą noc i gotujemy według przepisu na opakowaniu czyli około 45 minut od momentu zagotowania
2. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku do miękkości.
3. Do uduszonej cebuli dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pomidory, przyprawy, dusimy jeszcze chwilkę a nastepnie blendujemy.
Pasta z ciecierzycy jest przepyszna i baaaaaaardzo sycąca. Jestem pewna, że ją polubicie i z przyjemnością będziecie smarować nią chleb.
Smacznego :)
1. Ciecierzycę płuczemy a następnie zalewamy wodą, moczymy przez całą noc i gotujemy według przepisu na opakowaniu czyli około 45 minut od momentu zagotowania
2. Cebulę myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i dusimy w rondelku do miękkości.
3. Do uduszonej cebuli dodajemy ugotowaną ciecierzycę, pomidory, przyprawy, dusimy jeszcze chwilkę a nastepnie blendujemy.
Pasta z ciecierzycy jest przepyszna i baaaaaaardzo sycąca. Jestem pewna, że ją polubicie i z przyjemnością będziecie smarować nią chleb.
Smacznego :)