wtorek, 1 lipca 2014

Bezglutenowe ciasto czekoladowe - bez dodatku mąki



Dziś przepis na pyszne, mokre, sycące i prawdziwie czekoladowe ciasto, które wierzcie lub nie, ale jest super zdrowe bo mąkę zastępuje w nim nieoceniona kasza jaglana. To przysmak dla smakoszy czekolady. Kasza w cieście jest niewyczuwalna, smak jest mocno czekoladowy. Ciasto jest z gatunku tych niziutkich, w piekarniku rośnie wysoko a potem opada, ale taka jest uroda ciast bez mąki. Dla tych, którzy lubią i mogą, polecam je zajadać z bitą śmietaną i owocami. Jest pyszne. 

Składniki: 
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej 
  • 1 szklanka wrzącej wody 
  • 1/2 szklanki napoju sojowego o smaku waniliowym (opcjonalnie mleka) 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3 jaja 1/2 szklanki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody 
  • 50 militrów oleju rzepakowego lub kokosowego 
  • cukier puder do dekoracji 
Przygotowanie:

1. Kaszę opłukać na sitku a następnie ugotować według przepisu z opakowania (pół szklanki kaszy gotujemy w 1 szklance wody około 15 minut). 

2. Ugotowaną lekko studzimy a nastepnie blendujemy z napojem sojowym, cukrem i olejem i proszkiem do pieczenia (w wersji bezglutenowej z sodą). 

3. Następnie do gładkiej zblendowanej masy dodajemy kakao i jaja i ponownie blendujemy. 

4. Gładką masę przelewamy do najmniejszej tortownicy wysmarowanej olejem i opsypanejkaszą manną lub bułką tartą (średnica około 18 cm) i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 45 minut lub dłużej - to zawsze zależy od piekarnika. 

Ciasto jest pyszne i mocno czekoladowe. Orginał przepisu pochodzi z bloga moje.wypieki. Ja go troszkę "odchudziłam" z cukru i śmietany. 

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).