wtorek, 1 lipca 2014

Pudding czekoladowy z niasionami chia


To taki deser jaki cieszy najbardziej, bo jest pyszny, czekoladowy i do tego zdrowy. Jak to możliwe? Otóż zawiera w sobie cudowne nasionka chia, które nie dość, że są bardzo zdrowe, to do tego są świetnym zagęszczaczem do deserowych kremów, sosów a także zastępnikiem mąki przy pieczeniu chleba. "Wygooglujcie" je sobie w sieci mnie oczarowały. Tylko nie przesadzałabym z ich spożywaniem, wiadomo wszystko można przedawkować :)

Składniki:
  • napój sojowy czekoladowy - 1 szklanka (można użyć zwykłego mleka, ale aby uzyskac wówczas czekoladowy smak dodajcie kakao, zaś słodyczy doda syrop z agawy,cukier trzcinowy lub banan - doprawcie sobie mleko według swojego uznania)
  • 3 łyżki nasion chia

Przygotowanie: 

1. Nasiona chia zalewamy szklanką napoju sojowego czekoladowego w zamykanym naczyniu i wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Jeśli używacie zwykłego mleka, podgrzejcie je tak by kakao i cukier utworzyły z mlekiem jednolitą masę i dopiero zalejcie tak przygotowanym mlekiem nasiona, potem postepujemy tak jak z napojem sojowym, czyli wstawiamy do lodowki i czekamy.

2. Po upływie tego czasu mleko wraz z nasionami wyjmujemy i blendujemy na gładką gęstą masę - sprawdzi się tu raczej blender kilichowy, choć jeśli macie ręczny o dużej mocy, może też da sobie z nasionkami radę. Można też dodać banana jeśli chcemy uzyskać czekoladowo - bananowy smak.

3. Gotową masę przelewamy do pucharka, ozdabiamy tartą czekoladą, malinami lub czereśniami, schładzamy a potem zjadamy ze smakiem :) ....... no i nie liczymy kalorii, bo prawie ich nie ma, a smakuje czekoladowo. Mniam.

Smacznego :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).