środa, 16 lipca 2014

Kruche ciasto z owocami i bezowo-budyniową pianką


Dziś proponuje Wam przepis, który dostałam od mojej Mamy Halinki. Zaręczam, że go polubicie. Ciasto jest  proste w przygotowaniu, efektowne w wyglądzie a co najważniejsze bardzo pyszne. Wszyscy którzy lubią połączenia kruchego ciasta, owoców i bezowo - budyniowych pianek je polubią.

Składniki na ciasto (duża blacha):
  • 3,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 margaryna lub masło
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 2 budynie śmietankowe
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
do tego dowolne owoce: jabłka, gruszki, truskawki, borówki, brzoskwinie

Przygotowanie:

Na samym początku myjemy owoce i przygotowujemy je w taki sposób by potem były gotowe do użycia, jesli są to jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cieńkie plastry, tak samo postępujemu z gruszkami i brzoskwiniami. Truskawki myjemy i oczyszczamy z szypułek, jesli są duże kroimy w plastry, maliny lub borówki po prostu myjemy i osuszamy.

1. W misie umieszczamy składniki na ciasto, krótko wyrobiamy i zlepiamy. Z ciasta formujemy 2 kulki: jedną większą to będzie spód i  mniejszą to będzie wierzch ciasta. Kulki owijamy folią i umieszczamy w zamrażarce na minimum 2 godziny.

2. Gdy ciasto będzie zmrożone,wyjmujemy większą kulke. I trzemy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Tak przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy je w temperaturze 170°C.

3. W czasie gdy ciasto się piecze, białka i cukier ubijamy na sztywną pianę. A następnie do tak ubitej piany wsypujemy stopniowo budynie ciągle ubijając, na koniec dolewmy partiami olej,miksując pianę na wolnych obrotach,

4. Tak ubitą bezowo - budyniową pianę wylewamy na podpieczony spód, układamy na jej wierzchu owoce i ścieramy mniejszą kulkę ciasta.

5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 50 minut w temperaturze 180°C. Ja piekłam do suchego patyczka :)

Ciasto jest naprawdę pyszne, więc zachęcam was do wypróbowania przepisu.

Smacznego :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).