poniedziałek, 22 września 2014

4-składnikowe ciasteczka czekoladowe Niegelli

 

Te ciasteczka może nie są najbardziej dietetyczne, ale są absolutnie przepyszne :) kto z Was ich nie jadł niech koniecznie je upiecze :) jestem pewna, że skradną Wam podniebienia. Są takie jak trzeba sycące i mocno czekoladowe :) koniecznie wypróbujcie przepis!

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g nierafinowanego cukru
  • 250 g masła lub niefstrętnej margaryny
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki by trochę zmiękło.


2. Ucieramy masło (mikserem lub pałką) z cukrem do połączenia składników 


3. Do maślano - cukrowej masy dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę a następnie zagniatamy do połączenia składników dłonią.


4. Z powstałego gęstego ciasta robimy kulki wiellkości orzecha włoskiego i układamy w odstępach (ciastka urosną) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie delikatnie je spłaszczamy. (u mnie wychodzi około 15 ciasteczek na jednej blaszce rozkładam nie więcej niż 9 ciastek by się nie posklejały)


5. Pieczemy w temperaturze 170 lub 180°C z włączonym termoobiegiem przez 15, góra 20 minut. 


Po upieczeniu ciasteczka sa miękkie mimo to wyłączamy je, otwieramy piekarnik i czekamy do przestudzenia, zdejmujemy z blachy już chłodne, wtedy mają zwartą konsystencję.


Te ciasteczka są naprawdę pyszne i można je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet kilka dni :)


Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).