poniedziałek, 22 września 2014

Mocno czekoladowa babka



Mój ostatni sukces w pieczeniu babki tak mi się spodobał, że i dziś zagościła u Nas na stole baba - tylko tym razem mocno czekoladowa. Przepis polecam tym, którzy lubią gorzką czekoladę i kakao. No a wielbicielom słodszych wypieków babkę proponuje zjeść w towarzystwie jakiejś konfitury na ciepło.

Składniki:
  • 125 g masła lub oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki napoju ryżowego lub mleka
  • 3/4 szklanki cukru nierafinowanego
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:

1. Składniki suche przesiewamy do misy i odstawiamy.

2. Masło lub olej kokosowy, razem z cukrem i napojem ryżowym lub mlekiej podgrzewamy i rozpuszczamy a następnie studzimy.

3. Następnie do misy z suchymi składnikami wbijamy jaja i wlewamy ostudzoną mieszankę oleju, napoju ryzowego i cukru. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

4. Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i pieczemy 45 minut w temperaturze 180°C - do suchego patyczka.

Gotową babkę dekorujemy polewą czekoladową, przygotowaną z rozpuszczonej gorzkiej czekolady lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)
 
P.s. przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).