niedziela, 11 stycznia 2015

Bezglutenowe ciasto czekoladowe


Dumna i blada przedstawiam Wam dzis mój kolejny autorski przepis :) Wciąż testuje bezglutenowe wypieki, więc dzielę się z Wami moim smacznym eksperymentem kulinarnym - czyli bezmącznym i bezmlecznym, za to cudownie wilgotnym i cudownie czekoladowym ciachem. Wypróbujcie przepis, bo nieskromnie powiem, że wyszło bosko :)

Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 18 lub 20 cm):
  • 4 jaja od szczęśliwych kur - moje niezmiennie pochodzą od Baci Jasi
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitolu
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g zmielonych na mąkę migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego lub jeśli nie zależy wam na tym by ciasto było bezglutenowe zwykłego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 banan
Składniki na polewę:
  • 50 g czekolady gorzkiej plus 1 czubata łyżka masła
  • płatki migdałowe do ozdobienia

Przygotowanie:

1. Cukinie ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy z wody.

2. Banana ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozgniatamy widelcem/blendujemy.

3. 2 całe jaja i dwa żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę a następnie dodajemy dwie łyżki oleju i ponownie miksujemy. (dwa białak zostawiamy do ubicia piany)

4. Do jajecznej masy partiami dodajemy proszek do pieczenia a następnie partiami wsypujemy zmielone migdały i kakao - ciasto będzie pod koniec dość gęste.

5. Do tak przygotowanej masy dokładamy cukinie i banana i mieszamy łyżką do połaczenia.

6. Następnie ubijamy pianę z 2 zostawionych wcześniej białek, dokładamy ją partiami do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia łyżką.

7. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przy włączonym termooobiegu lub grzaniu góra dół do suchego patyczka - u mnie 40 minut.

Gotowe ciasto zostawiamy jeszcze na chwilę w nagrzanym piekarniku przy uchylonych drzwiach a następnie wyjmujemy i dekorujemy rozpuszczoną w rondelku czekoladą i płatkami migdalowymi.

Ciacho jest pyszne, lekko wilgotnei mocno czekoladowe a jednocześnie fit :)

Dzielę się zatem z Wami moim odkryciem i "puszczam" je w świat. :)

Smacznego.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).