środa, 14 stycznia 2015

Pasta z białej fasoli


Uwielbiam chleby, makarony i kasze. Tak już mam :) No, ale z czymś je trzeba jeść, prawda? Dlatego bardzo często na moim stole goszczą różne pasty warzywne. To jedna z moich ulubionych :) 

Składniki na 1 średniej wielkości słoik pasty:
  • 400 g ugotowanej według przepisu podanego na opakowaniu bialej fasoli lub opcjonalnie 1 puszka fasoli
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1/4 szklanki lub więcej zbledowanych i przesmażonych pomidorów ( ja używam  już gotowych bio pomidorów sprzedawanych w szklanych butlach, kiedy ich nie mam po prostu sparzam 1 większego pomidora, kroję w kostkę i krótko duszę na patelni)
  • pieprz
  • sól i inne ulubione przyprawy do smaku
  • odrobina domowego ostrego ketchupu

Przygotowanie:

1. Fasolę gotujemy według przepisu z opakowania.

2. Cebulę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku.

3. Do podduszonej do miękkości cebuli dodajemy:
  •     ugotowaną fasolę,
  •     pomidory,
  •     przyprawy i odrobinę ketchupu,
chwilę dusimy na wolnym ogniu a następnie blendujemy.

Tak przygotwana pasta jest pyszna. Uwierzcie na słowo, że szybko zniknie ze słoika i będziecie robić następną.

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).