niedziela, 15 września 2013

Bąbelkowe ciasto czekoladowe


Ciasto czekoladowe z bąbelkami
Dzień u nas pochmurny i deszczowy. Nie zdążyliśmy dobrze wyjść z domu a już trzeba było wracać ze spaceru, bo z nieba cały czas coś siąpi... Niedziela bez spaceru, ech... Trzeba ją było poratować jakimś pysznym deserem. I tak kiedy na ogniu dusiła się cielęcina na obiad i "pykały" w garnku ziemniaczki ja szybciutko przygotowałam ciasto czekoladowe. Pokochacie je, bo jest puszyste, mokre i bajecznie czekoladowe. :) :)
 
Składniki:
  • 240 ml pepsi
  • 50 ml mleka
  • 4 jaja od kur z wolnego wybiegu
  • 250 g masła
  • 260 g mąki
  • 260 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
na polewę:
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:

Wyjmujemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową i by masło zdążyło się roztopić i zmięknąć.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę 180°C pieczenie góra - dół.

Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą.

Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i sól umieszczamy w jednym naczyniu i mieszamy.

Miękkie, roztapiające się masło miksujemyz mlekiem i jajami. Dodajemy pepsi i ponownie krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.

Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i krótko miksujemy na najniższych obrotach jedynie do połączenia składników. Ważne, żeby miksować krótko, aby z pepsi nie zdołały ulecieć bąbelki, bo to one sprawią, że ciasto będzie puszyste.

Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po 45 minutach można już ciasto sprawdzać patyczkiem Patyczek powinnien być prawie suchy, nie będzie suchy całkowicie, bo jak każde ciasto czekoladowe tak i to, żeby być pysznym  musi pozostać wilgotnym.

Ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia, bo dopiero po wystudzeniu ma zwartą konsystencję.

Gotowe dekorujemy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i ozdabiamy według naszej fantazji.

Przygotowanie polewy:

3/4 tabliczki czekolady i 2 łyżki mleka umieszczamy w rondelku a ten wkładamy do wiekszego garnka z gotującą wodą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ciągle mieszając, gdy zyska plynną konsystencję polewamy nią ciasto.

Ciasto jest naprawdę pyszne i mocno czekoladowe. Smak pepsi jest niewyczuwalny, nadaje mu jedynie puszystości. Następnym razem spróbuję zastąpić pepsi zwykłą wodą gazowaną i zobaczę czy efekt będzie ten sam, bo nie lubię w kuchni sztuczności i konserwantów. Jeśli się uda na pewno wam doniosę :)

Inspiracja na to ciasto pochodzi z bloga "Ostra na słodko". I za tą inspirację autorce bloga dziękuję.

A was zachęcam do upieczenia tego ciasta. Jest pyszne i jestem pewna, że tak jak my je polubicie. Mój mąż w skali od 1 do 10 dał mu 13 punktów a to surowy sędzia, więc na słowo wierzcie, że to baaaaaaardzo dobre ciastko :)

Smacznej niedzieli Wam życzę :) :)

Ciasto czekoladowe z bąbelkami

Ciasto czekoladowe z bąbelkami
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).