poniedziałek, 30 września 2013

Ciasto marchewkowo-ananasowe


Ciasto marchewkowo - ananasowe na szybko zrobione do dopołudniowej kawki :) pyszne i robi się w mig :) więc polecam. Jest takie jak trzeba: wilgotne, puszyste, słodkie. A co dla mnie najważniejsze wolne od laktozy, której teraz jako Matka Karmicielka spożywać nie mogę. Upieczcie sami, nie bedziecie żałować :)

Składniki:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka pokrojonego drobno ananasa
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jaja
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 180 st. pieczenie góra - dół.

Tortownice o średnicy 23 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tarą lub kaszą manną.

Składniki suche: mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w jednej misce.

Miksujemy jaja a następnie dolewamy do nich olej rzepakowy i ponownie miksujemy.

Do składników mokrych wsypujemy stopniowe skladniki suche i ponownie miksujemy.

Na końcu do powstałej masy dodajemy startą marchewkę i ananasy i mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.

Gotowe ciasto dekorujemy. Najlepiej smakuje z polewą z białej czekolady, ale ponieważ ja nie mogę chwilowo jeść produktów mlecznych posypałam je po prostu cukrem pudrem i też było pyszne :)

Smacznego :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).