środa, 18 września 2013

Zupa krem z pomidorów


Zupa pomidorowa

Dzisiejszy dzień upływa pod znakiem pomidora :) bo mamy dzień suszenia pomidorów :) A, że suszy się jedynie miąższ ze skórką, to trzeba było coś zrobić z wydrążonymi środkami. I tak powstał pyszny, sycący, pikantny i bardzo gęsty krem z pomidorów. Jedna z moich ulubionych rozgrzewających zup.

Składniki na zupę dla 2 osób.
  • środki z 1 kg pomidorów lub po prostu 1  kg pomidorów, jeśli akurat ich nie suszycie
  • pół litra bulionu warzywnego (patrz zupa ogórkowa lub porady jak ugotowac bulion warzywny)
  • feta
  • suszona bazylia
  • pieprz
  • olej rzepakowy
opcjonalnie chleb do przygotowania z niego małych grzanek

Przygotowanie:

Środki z pomidorów wrzucamy do rondla z grubym dnem. Jeśli nie suszycie tego dnia pomidorów i korzystacie z całych, to wcześniej jej sparzcie, obierzcie ze skórki i pokroicie w kostkę.

Pomidory podlewamy odrobiną oleju rzepakowego i podsmażamy. W trakcie przyprawiamy do smaku suszoną bazylią, pieprzem. Sól nie jest potrzebna bo odrobina fety doda słonego posmaku. Dodajemy odrobinę fety, żeby oddała pomidorom swój słony smak.

Na koniec zalewamy pomidorki bulionem warzywnym, zagotowujemy. Gotową zupę miksujemy blenderem.

Można podawać z przygotowanymi wcześniej chlebowymi grzankami lub z kawałkami pokruszonej fety i listkiem bazylii lub mięty.

P.s.: Jak przygotować grzanki??

2 kromki chleba pokrój w małą kostkę, włóż na patelnię z odrobiną oleju rzepakowego i przyprawami: suszoną bazylią i odrobiną soli. Podsmaż, aż chleb się zarumieni.

Kremowa zupa pomidorowa to moja ulubiona, zwłaszcza w pochmurne jesienne dni!!

Smacznego :)
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).