Racuchy to jedno z tych dań, które uwielbiam :) bo sa szybkie w
przygotowaniu, pyszne i pięknie dzięki nim pachnie w domu :) Te zrobiłam
dosłownie w 15 minut :) Wystarczy misa, trzepaczka, składniki, odrobina
chęci i pyszny posiłek gotowy :)
Składniki:
Składniki:
- 500 mililitrów maślanki
- 350 g mąki pszennej
- 2 nieduże jaja od szczęśliwych kur
- 50 g cukru nierafinowanego
- 1 łyżeczka sody
- olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
1. W misie trzepaczką rozkłócamy jaja, następnie dodajemy do nich cukier i maślankę.
2. Do składników mokrych, wsypujemy suche i mieszamy do połącznia. Ciasto ma być gęste, ale lejący, gdyby wyszło zbyt rzadkie, można dosypać mąki - różnice w konsystencji może spowodować wielkość jaj.
3. Gotowe ciasto, wykładamy na rozgrzaną patelnie natłuszczoną odrobiną oleju ryżowego. Jeden racuch to jedna łyżka ciasta.
4. Racuszki przekręcamy na druga stronę, gdy brzegi się zezłocą i na powierzchni racuchów pojawią się pęcherze powietrza, robimy to przy pomocy widelca i łopatki.
5. Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem, owocami lub konfiturą.
Mnie osobiście bardziej smakują racuchy smażone na niewielkiej ilości tluszczu, albo na suchej patelni, wyprobujcie który sposób wolicie.
2. Do składników mokrych, wsypujemy suche i mieszamy do połącznia. Ciasto ma być gęste, ale lejący, gdyby wyszło zbyt rzadkie, można dosypać mąki - różnice w konsystencji może spowodować wielkość jaj.
3. Gotowe ciasto, wykładamy na rozgrzaną patelnie natłuszczoną odrobiną oleju ryżowego. Jeden racuch to jedna łyżka ciasta.
4. Racuszki przekręcamy na druga stronę, gdy brzegi się zezłocą i na powierzchni racuchów pojawią się pęcherze powietrza, robimy to przy pomocy widelca i łopatki.
5. Gotowe racuchy podajemy z cukrem pudrem, owocami lub konfiturą.
Mnie osobiście bardziej smakują racuchy smażone na niewielkiej ilości tluszczu, albo na suchej patelni, wyprobujcie który sposób wolicie.
Smacznego :)