Porady kulinarne

... czyli dlaczego mogło się nie udać, i co zrobić aby nie wpaść w kulinarne pułapki...

Porada 1: Jak ustrzec się zakalca w przypadku ciast jogurtowych.

Skoro na moim blogu, są już przepisy na dwa ciasta jogurtowe, postanowiłam zamieścić słów kilka o tym co zrobić, żeby w przypadku tych ciast ustrzec się zakalca, który jest zmorą każdej miłośniczki wypieków.

Po pierwsze zadbaj oto, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wyjmij z lodówki wcześniej jogurty i jaja, które użyjesz przy pieczeniu ciasta jogurtowego.

Po drugie przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wówczas nie będzie w nich grudek, które zmuszają do dłuższego miksowania, mieszania.

Po trzecie nie mieszaj masy długo, jedynie do połączenia składników.

Po czwarte wstawiaj ciasto zawsze do nagrzanego piekarnika.

Po czwarte jeśli twój piekarnik zbyt mocno przypieka z góry, wyłącz grzanie góra, bo przyczyną zakalca bywa również fakt, że ciasto zanadto wysuszy się na wierzchu.

Życzę smacznych ciast jogurtowych, niech będą mokre, ciężkie, ale nigdy zakalcowe :) 


Smacznego.

Porada 2: Jak ugotować bulion warzywny
 
Podstawa każdej dobrej zupy to smaczny bulion warzywny, dlatego uznałam, że w poradach musi być wzmianka na ten temat.  Zapoznajcie się z przepisem a ugotowanie żadnej zupy nie będzie wam straszne. Bulion możecie też mrozić w pojemnikach do mrożenia lodu i w taki sposób zrobić sobie domowe kostki rosołowe.

Składniki na bulion warzywny:
  • por
  • 1 marchewka
  • połówka selera
  • korzeń pieruszki
  • mały kawałek kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Warzywa umyć. Marchewkę, pietruszkę, selera,cebulę, obrać, ale nie kroić i zostawić w całości, podobnie jak kapustę. 
2. Umyte i oczyszczone warzywa zalać litrem wody, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu około 1 godziny, do momentu, aż warzywa będą miękkie i oddadzą swój smak bulionowi.
  
3. Gdy bulion będzie gotowy, łyżką cedzakową wyjmujemy marchewkę pietruszkę, selera, kapustę i cebulę, chyba, że lubisz jak w zupie pływa dużo różnorodnych warzyw, wtedy je zostaw, ale pamiętaj by przed gotowaniem je pokroić.

Na bazie tego wywaru, robię prawie każdą zupę. 

Smacznego :)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).