Książki kulinarne

Tutaj stopniowo będą pojawiać się pozycje, które są źródłem moich kulinarnych inspiracji.

1. Lunch w Paryżu - Elizabeth Bard
Od czego najlepiej zacząć cykl moich książkowych kulinarnych inspiracji?? Ponieważ zwykłam mówić, że w poprzednim wcieleniu byłam Francuzką :) na to pytanie jest tylko jedna dobra odpowiedź :) oczywiście od książki, która jest powiązana z Francją :) Śmiało mogę powiedzieć, że to właśnie mój pobyt we Fracji sprawił, że nauczyłam się jeść oczami a nie tylko podniebieniem :) Francja nauczyła mnie także, że gotowanie nie jest trudne, a już na pewno nie musi zajmować dużo czasu. Francja pokazała mi również, że jedząc można schudnąć :) Francja pokazała mi także, że warzywa mogą być naprawdę smaczne a desery mogą się piec w trakcie  trwania obiadu :) ech... Patrick, Domitil merci :) te kilka miesięcy wtedy to był cudowny czas.
 
Dla tych, którzy we Francji nigdy nie byli a chcieliby ją poznać i od strony obyczajowej i od tej kulinarnej polecam książkę Elizabeth Bard "Lunch w Paryżu".
 
Książka jest tak napisana, że czytając ją już po kilku zdaniach z zatłoczonego warszawskiego metra przeniosłam się do francuskiej kawiarni. Świat Paryża widziany oczami Amerykanki, inspiruje kulinarnie, bawi i zaraża gotowaniem:) :) czytając tąksiążkę dowiecie się jakie są Francuskie przysmaki, jak kochają Francuzi a nawet dlaczego Francuzki pomimo umiłowania dobrego jedzenia są szczupłe :)
 
Jednak tych, którzy po tą książkę sięgną od razu ostrzegam...jest bardzo smaczna: pełna zapachów, smaków, przepisów i kulinarnych pokus!!! Nie sięgajcie po nią będąc na diecie :) :) 
 
Tym zaś,którzy kochają dobre jedzenie, Francję, gotowanie i lubią patrzeć na wszystko z przymrużeniiem oka gorąco polecam! Niezwykle smaczna powieść :)

 
2. Apetyczna Panna Dahl - Sophie Dahl

Sophie Dahl
Kolejną książką, którą chce Wam polecić to pozycja "Apetyczna Panna Dahl",której autorką jest tytułowa Sophie Dahl.

Książka ta jak sam tytuł wskazuje jest bardzo smaczna i na pewno nie zawiedzie miłośników kuchni, tych, którzy jedzą wszystkimi zmysłami.

Ja cenię tą pozycję, za piękne wydanie i cudowne fotografie, które cieszą wzrok i kuszą pysznymi potrawami, zachęcając w ten sposób do gotowania i inspirując do dbania o piękno naszych posiłków.

Ale ta książka, to nie tylko fotografie, to także naprawdę sprawdzone przepisy. Orkiszowy chleb i ciasto bananowe, robione krok w krok według wskazówek autorki są pyszne, dlatego nie zawiodą Was smakowo.Inne pozycje takie jak mufiny gruszkowe i opalona granola, też znajdą swoich zwolenników.

Jednak to co najbardziej wyróżnia tą pozycję, od innych książek kulinarnych, to historia będąca tłem dla pysznych i zdrowych przepisów. Historia o tym jak Sophie Dahl szukała równowagi w życiu i kuchni. Historia o tym jak to jest miotać się między głodowymi dietami by potem wpadać wprost w ramiona obżarstwa. Historia, która uczy jak jeść by jedzenie było przyjemnością a nie przekleństwem.

Polecam wszystkim, którzy dążą w życiu i kuchni do harmonii. Książka ta otuli przyjemnie wasze zmysły i nauczy jak jeść i cieszyć się każdym kęsem życia.
Sophie DahlSophie Dahl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).