Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary,
zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę słodyczy i ogrzać
zziębnięte serducha. Dlatego u nas na drugie śniadanie pyszne racuchy z bananami.
Takie, które zawsze się udają. Przepis od mojej Mamy Halinki, więc na
słowo uwierzcie, że są pyszne, jak wszystko co przygotowuje moja Mama:)
:) Racuchy dedykuje moim ulubionym Hurkalątkom :) :) :) i tym małym i
tym dużym :) Częstuje Ich i Was wirtualnie :)
Składnik:
- 1 duży kefir lub jogurt naturalny (500g)
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu lub cukru brązowego
- 2 duże banany lub opcjonalnie 3 jabłka lub 3 gruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Z podanych składników wychodzi około 30 średniej wielkości racuchów,
jesli przygotowujecie je tylko dla siebie lub dla dwóch osób można
zmniejszyć liczbę składników o połowę.
Przygotowanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy kefir, miód i żółtka jaj.
Do drugiego naczynia wkładamy białka jaj.
Miksujemy białka na sztywną pianę.
Następnie miksujemy w drugim naczyniu pozostałe składniki, gdy
utworzą jednolitą masę,dodajemy do nich ubitą pianę z białek i
delikatnie mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy pokrojone w małe kawałeczki owoce. Ja dodałam
banany, nie obierałam ich wczesniej ze skórki, żeby nie ściemniały.
Gruszki lub jabłka można obrać ze skórki i pokroić wcześniej.
Gdy ciasto na racuchy jest już gotowe, wlewamy na patelnię olej
rzepakowy. Oleju trzeba wlać więcej tak żeby racuszki się w nim
delikatnie zanurzyły. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do
zarumienienia.
Gotowe racuszki możemy podawać na wiele sposobów. Dziś jedliśmy je z
cukrem pudrem i jogurtowym sosem z cynamonem (jogurt jabłkowy plus
cynamon), ale świetnie smakują też z konfiturami domowej roboty, płynną
czekoladą, nutellą lub same bez żadnych dodatków. Wybór należy do was.
Smacznego :)
Usmażcie koniecznie, bo cudownie rozgrzewają jesienią i zimą :) :)
P.s.: Nie obawiajcie się, że racuchy będą tłuste. Olej rzepakowy to bardzo
zdrowy tłuszcz, ponieważ zawiera zdrowe kwasy, więc mozna jeść go na
zdrowie, bo to źródło cennych składników :)
Więcej na jego temat dowiecie się tutaj http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/