Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary, 
zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę słodyczy i ogrzać 
zziębnięte serducha. Dlatego  u nas na drugie śniadanie pyszne racuchy z bananami. 
Takie, które zawsze się udają. Przepis od mojej Mamy Halinki, więc na 
słowo uwierzcie, że są pyszne, jak wszystko co przygotowuje moja Mama:) 
:) Racuchy dedykuje moim ulubionym Hurkalątkom :) :) :) i tym małym i 
tym dużym :) Częstuje Ich i Was wirtualnie :)
Składnik:
- 1 duży kefir lub jogurt naturalny (500g)
- 2 jaja
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki miodu lub cukru brązowego
- 2 duże banany lub opcjonalnie 3 jabłka lub 3 gruszki
- olej rzepakowy do smażenia
Z podanych składników wychodzi około 30  średniej wielkości racuchów,
 jesli przygotowujecie je tylko dla siebie lub dla dwóch osób można 
zmniejszyć liczbę składników o połowę.
Przygotowanie:
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy kefir, miód i żółtka jaj.
Do drugiego naczynia wkładamy białka jaj.
Miksujemy białka na sztywną pianę.
Następnie miksujemy w drugim naczyniu pozostałe składniki, gdy 
utworzą jednolitą masę,dodajemy do nich ubitą pianę z białek i 
delikatnie mieszamy łyżką.
Na końcu dodajemy pokrojone w małe kawałeczki owoce. Ja dodałam 
banany, nie obierałam ich wczesniej ze skórki, żeby nie ściemniały. 
Gruszki lub jabłka można obrać ze skórki i pokroić wcześniej.
Gdy ciasto na racuchy jest już gotowe, wlewamy na patelnię olej 
rzepakowy. Oleju trzeba wlać więcej tak żeby racuszki się w nim 
delikatnie zanurzyły. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do 
zarumienienia.
Gotowe racuszki możemy podawać na wiele sposobów. Dziś jedliśmy je z 
cukrem pudrem i jogurtowym sosem z cynamonem (jogurt jabłkowy plus 
cynamon), ale świetnie smakują też z konfiturami domowej roboty, płynną 
czekoladą, nutellą lub same bez żadnych dodatków. Wybór należy do was.
Smacznego :) 
Usmażcie koniecznie, bo cudownie rozgrzewają jesienią i zimą :) :) 
P.s.: Nie obawiajcie się, że racuchy będą tłuste. Olej rzepakowy to bardzo 
zdrowy tłuszcz, ponieważ zawiera zdrowe kwasy, więc mozna jeść go na 
zdrowie, bo to źródło cennych składników  :)
Więcej na jego temat dowiecie się tutaj http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/
 
