czwartek, 12 września 2013

Racuchy z bananami


Bananowe racuchy

Za oknem zrobiła się prawdziwa jesień. I do domu zagląda szary, zimny świat. Dlatego trzeba dodać życiu odrobinę słodyczy i ogrzać zziębnięte serducha. Dlatego  u nas na drugie śniadanie pyszne racuchy z bananami. Takie, które zawsze się udają. Przepis od mojej Mamy Halinki, więc na słowo uwierzcie, że są pyszne, jak wszystko co przygotowuje moja Mama:) :) Racuchy dedykuje moim ulubionym Hurkalątkom :) :) :) i tym małym i tym dużym :) Częstuje Ich i Was wirtualnie :)

Składnik:
  • 1 duży kefir lub jogurt naturalny (500g)
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki miodu lub cukru brązowego
  • 2 duże banany lub opcjonalnie 3 jabłka lub 3 gruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
Z podanych składników wychodzi około 30  średniej wielkości racuchów, jesli przygotowujecie je tylko dla siebie lub dla dwóch osób można zmniejszyć liczbę składników o połowę.

Przygotowanie:

Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy kefir, miód i żółtka jaj.

Do drugiego naczynia wkładamy białka jaj.

Miksujemy białka na sztywną pianę.

Następnie miksujemy w drugim naczyniu pozostałe składniki, gdy utworzą jednolitą masę,dodajemy do nich ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Na końcu dodajemy pokrojone w małe kawałeczki owoce. Ja dodałam banany, nie obierałam ich wczesniej ze skórki, żeby nie ściemniały. Gruszki lub jabłka można obrać ze skórki i pokroić wcześniej.

Gdy ciasto na racuchy jest już gotowe, wlewamy na patelnię olej rzepakowy. Oleju trzeba wlać więcej tak żeby racuszki się w nim delikatnie zanurzyły. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.

Gotowe racuszki możemy podawać na wiele sposobów. Dziś jedliśmy je z cukrem pudrem i jogurtowym sosem z cynamonem (jogurt jabłkowy plus cynamon), ale świetnie smakują też z konfiturami domowej roboty, płynną czekoladą, nutellą lub same bez żadnych dodatków. Wybór należy do was.

Smacznego :) 

Usmażcie koniecznie, bo cudownie rozgrzewają jesienią i zimą :) :) 

P.s.: Nie obawiajcie się, że racuchy będą tłuste. Olej rzepakowy to bardzo zdrowy tłuszcz, ponieważ zawiera zdrowe kwasy, więc mozna jeść go na zdrowie, bo to źródło cennych składników  :)

Więcej na jego temat dowiecie się tutaj http://www.pokochajolejrzepakowy.pl/

Bananowe racuchy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Proszę nie rozpowszechniać ani nie kopiować zdjęć oraz przepisów zamieszczanych
na moim blogu bez mojej zgody
(ustawa z dnia 4 lutego 1994r o prawie autorskim i prawach pokrewnych).